Frans gerecht onderzoekt antisemitisme door gele hesjes
Alain Finkielkraut Foto: AFP

De Joodse filosoof Alain Finkielkraut uit Frankrijk zou zaterdag tijdens protestacties van de Franse gele hesjes (gilets jaunes) het slachtoffer geworden zijn van antisemitisme. ‘Wegwezen, vuile zionist de merde’, kreeg hij onder meer te horen. Het Franse gerecht heeft een onderzoek geopend.

De feiten gebeurden in de wijk Montparnasse in Parijs zaterdag. Volgens video’s die circuleren op de sociale media werd academicus-denker-publicist Alain Finkielkraut beledigd en beschimpt omdat hij Joods is. De man had zich uit nieuwsgierigheid onder de betogers gemengd, maar hun woede richtte zich plots op hem.

‘Trap het af’, ‘vuile zionist’, ‘wíj zijn het volk’, ‘Frankrijk is van ons’ en andere slogans werden hem naar het hoofd geslingerd. Op één van de beelden is te zien hoe de Franse politie de filosoof in bescherming probeert te nemen, maar de beledigingen aan het adres van Finkielkraut blijven komen.

‘Ik heb een absolute haat gevoeld, en helaas is dat niet de eerste keer’, reageert Alain Finkielkraut zelf. In Journal du dimanche geeft hij toe dat hij erg bang was dat er geen ordediensten aanwezig zouden zijn, zijn opluchting was groot dat ze er wél waren. Hij benadrukte nog dat niet alle gele hesjes zich agressief gedroegen en sommigen hem zelfs verdedigden of groetten.

Macron

Een en ander blijft niet zonder gevolgen: de virtuele verontwaardiging is groot. Finkielkraut krijgt steunbetuigingen uit alle hoeken. Ook de Franse president Emmanuel Macron, voor wie de filosoof regelmatig erg streng is, heeft gereageerd. ‘Als zoon van Poolse immigranten die een eminent Frans academicus is geworden, is Alain Finkielkraut het symbool van de kansen die de Franse republiek geeft en wil geven’, aldus Macron op Twitter. Hij voegt eraan toe dat antisemitisme de negatie is van ‘wie wij zijn en wat van ons een grote staat maakt’.

Het parket van Parijs heeft intussen laten weten dat er een vooronderzoek is geopend naar ‘publieke beledigingen op basis van afkomst, etnie, nationaliteit, ras of religie’. Dinsdag vinden in verschillende Franse steden symbolische acties tégen antisemitisme plaats.

Champs-Elysées

Ook vandaag zijn er opnieuw protesten van de gele hesjes in Frankrijk. Op en rond de Champs-Elysées zijn volgens schattingen 1.000 à 2.000 manifestanten aanwezig. Ze vieren deze zondag hun 'verjaardag' omdat de onuitgegeven beweging precies drie maanden geleden ontstond.