Ott Tänak triomfeert in Rally van Zweden, Thierry Neuville finisht als derde
Foto: Photo News

Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) heeft zondag de rally van Zweden gewonnen, dat is de tweede van in totaal veertien wedstrijden die meetellen voor het WK. Tänak had bij aankomst 53.7 seconden voorsprong op Esapekka Lappi (Citroën C3 WRC), die als tweede eindigde. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) kon op de slotdag opklimmen naar de derde plaats. Ott Tänak neemt in de WK-stand de leiding over van Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC), die vrijdag in een sneeuwmuur terecht kwam. Neuville blijft tweede.

Tänak kwam zaterdagochtend aan de leiding nadat Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) in de fout ging en anderhalve minuut verloor toen hij in een sneeuwmuur vast kwam te zitten. De Est won zaterdagnamiddag drie klassementsritten, zodat hij een geruststellende voorsprong had en zondag de wedstrijd kon controleren. Na Sébastien Loeb, Sébastien Ogier en Thierry Neuville is Tänak de vierde niet-Scandinaviër die erin slaagt om de rally van Zweden te winnen. Tänak won de powerstage. Bovenop de 25 WK-punten verbonden aan de zege scoorde hij zo nog eens vijf extra punten. Na eerdere zeges op gravel en asfalt wint Tänak nu ook voor het eerst op sneeuw en ijs. Na twee rally’s neemt Tänak de leiding in de WK-stand over van Ogier.

In de strijd voor de tweede plaats moest Thierry Neuville zijn meerdere erkennen in Esapekka Lappi. Neuville was zondag wel sneller dan zijn teamgenoot Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) en schoof op van de vierde naar de derde plaats. In de tweede rit van de dag ging hij even wijd in een sneeuwmuur. Neuville eindigt als derde op 3 seconden van Lappi. In de WK-stand blijft Neuville tweede. Hij volgt op vier punten van Tänak en heeft 12 punten voorsprong op wereldkampioen Ogier.

De rally van Zweden was een rally waarin nogal wat toprijders, behalve Tänak, in de fout gingen. Marcus Grönholm (Toyota Yaris WRC) beleefde vrijdag weinig plezier aan zijn comeback. De Fin ging tot driemaal toe in de fout en moest opgeven. Zaterdag kon hij opnieuw starten. Wellicht was dit de allerlaatste WK-wedstrijd uit de carrière van de Finse dubbele wereldkampioen.

Pech voor Ogier

Thierry Neuville had deze wedstrijd voor de tweede opeenvolgende keer kunnen winnen. Vrijdagnamiddag was hij één van de vele rijders die op een ontdooid parcours in de fout gingen. De Belg verloor kostbare tijd na een spin, maar kon wel verder rijden. Dat was niet het geval voor Sébastien Ogier. De Fransman kwam bovenop een sneeuwmuur vast te zitten en moest opgeven. In de powerstage kon de Fransman 2 punten scoren.

Ott Tänak triomfeert in Rally van Zweden, Thierry Neuville finisht als derde
Foto: EPA-EFE

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) reed in Zweden zijn 197e wedstrijd uit zijn carrière en werd daarmee de meest ervaren rijder uit de geschiedenis van het WK. Ondanks zijn grote ervaring ging Latvala, die de rally van Zweden vier keer won, tot twee keer toe in de fout. Esapekka Lappi ging vrijdagavond eveneens in de fout. Zijn Citroën rolde net niet. Lappi kwam met de schrik vrij en kon verder rijden.

Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) leek op weg naar een knalprestatie, maar liet zich zaterdagochtend verrassen. De Fin, op dat moment leider, kwam in een sneeuwmuur terecht, maar kon dankzij de hulp van de toeschouwers verder rijden, tot hij zaterdagnamiddag tegen hoge snelheid spinde en in de bomen terecht kwam.

Na de Monte Carlo en de rally van Zweden trekt het WK-circus naar Mexico, waar de rijders in totaal andere omstandigheden op grote hoogte de derde rally van het jaar zullen afwerken.

Neuville: “We moeten tevreden zijn met derde plaats”

Ott Tänak triomfeert in Rally van Zweden, Thierry Neuville finisht als derde
Foto: EPA-EFE

Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) zijn uiteindelijk als derde geëindigd in de rally van Zweden. Een wedstrijd die ze net als vorig jaar hadden kunnen winnen, maar het duo slaagde er niet in om foutloos te blijven.

Vrijdagmiddag verloren Neuville en Gilsoul veel tijd na een spin. Zaterdag ging Neuvile voluit in de aanval, daarbij schuwde hij geen enkel risico. Neuville kwam goed weg toen zijn Hyundai tegen hoge snelheid een spin van 360 graden maakte, waarna hij meteen verder kon rijden. En ook zondagochtend slaagde de Belg er niet in om foutloos te blijven. Tijdens de tweede rit ging hij even wijd en tikte hij een sneeuwmuur aan. In de eindafrekening komt Neuville drie luttele seconden tekort om als tweede te eindigen.

“Ik ben tevreden dat ik opnieuw op het podium sta”, zei Thierry Neuville. “Meer zat er niet in. We gingen in moeilijke omstandigheden een felle strijd aan en hebben steeds op de top van ons kunnen gepresteerd. Wanneer je aanvalt, is een fout snel gemaakt. We moeten dus tevreden zijn met onze derde plaats, evenals met de vier punten verbonden aan de tweede plaats in de powerstage. We zijn nog maar aan het begin van een lang kampioenschap. Het is dus belangrijk om bij aanvang van het seizoen zoveel mogelijk punten te scoren.”

“Ik kan de rally samenvatten in één zin”, zei Andrea Adamo, teammanager van Hyundai Motorsport. “Het kon slechter, maar het moest beter. Alle rijders hebben in moeilijke omstandigheden alles gegeven en we waarderen hun inspanningen. Onze drie rijders hebben de rally uitgereden, wat aantoont dat onze rijders competitief zijn en onze Hyundai betrouwbaar is.”

Ott Tänak triomfeert in Rally van Zweden, Thierry Neuville finisht als derde
Foto: EPA-EFE