De Amerikaanse president Donald Trump vraagt dat Europese lidstaten 800 IS-strijders die door Amerika in Syrië werden gevangengenomen terughaalt en hen voor de rechter brengt. ‘Anders zullen de VS zich verplicht zien hen vrij te laten’, zo zegt Trump. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) reageert op zijn vraag in De Zevende Dag. 'Samenwerken met Europese partners om een zo groot mogelijk draagvlak te zoeken', zegt hij.

‘De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders terug te nemen en te berechten die door de VS in Syrië werden opgepakt’, zo klinkt het een nieuwe reeks tweets van de president.

‘Het kalifaat staat op instorten. Het alternatief is dat we hen moeten laten gaan en dat is geen goed alternatief (...) De VS willen niet dat deze strijders in Europa rondzwerven want dat is waar ze heen zullen gaan.’

 

Dinsdag liet minister Geens weten dat er in België geen draagvlak is voor een terugkeer. De regeringslijn tot nu toe is dat alleen kinderen jonger dan tien jaar naar ons land kunnen terugkeren. Dat lijkt nu te kunnen veranderen. Geens wil zoeken naar een oplossing met de minste veiligheidsrisico's. Dat zei hij in De Zevende Dag. Hij wil op zoek gaan naar 'een zo groot mogelijk draagvlak om IS-strijders uit Syrië terug te halen en te berechten'.

Er zijn geen duidelijke cijfers over hoeveel Belgen er zich onder de IS-strijders bevinden, maar volgens Geens gaat het vooral over vrouwen en kinderen. De Justitieminister benadrukt nog dat het gerecht een proactief vervolgingsbeleid heeft gevoerd, en dat alle Syriëstrijders bij verstek al veroordeeld zijn in ons land. Voor eenzelfde feit kan iemand geen twee keer veroordeeld worden, al kan het proces opnieuw gevoerd worden als men tijdig verzet aantekent.

Het debat over de terugkeer werd zaterdag geopend tijdens een kopstukkendebat van VTM en Het Laatste Nieuws. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dat hij niet per se tegen is. ‘Ik zie ze liever hier in een gevangenis dan dat ze onverwacht op de markt verschijnen', zei De Wever daarover. ‘No fucking way dat wij Syriëstrijders opnieuw naar ons land terugbrengen’, zette Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich fors af tegen de stelling van De Wever.

Trump herhaalde dat hij de VS zou terugtrekken uit de conflictgebied. ‘We doen zoveel en geven zoveel geld uit. Tijd voor anderen om op te staan en te doen wat ze goed kunnen. Wij trekken terug na een totale overwinning op het kalifaat!’

 

 

‘Binnen enkele dagen is IS overwonnen’

Een commandant van de Arabisch-Koerdische coalitie verklaarde zaterdag dat een overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië zal ‘binnen enkele dagen’ aangekondigd worden. De coalitie voert met steun van de VS strijd tegen IS in het oosten van Syrië. De jihadisten zouden er teruggedreven zijn tot een gebied van een halve vierkante kilometer in Baghouz, een dorp in de oostelijke Syrische provincie Deirez-Zor, vlak bij de grens met Irak.

‘Onze troepen zijn IS volledig aan het belegeren. Maar de aanwezigheid van burgers belemmert ons om over te gaan tot een bestorming’, zegt de Koerdische commandant Adnan Afrin. ‘Maar de bewegingen van IS zijn volledig onder controle van SDF.’

Ook de Koerdische SDF-commandat Ciya Furat stelt dat de militie voorzichtig te werk moet blijven gaan, omdat IS mogelijk nog burgers gebruikt als menselijk schild. Bovendien worden volgens hem nog altijd SDF-strijders gevangen gehouden door IS. ‘Maar de nederlaag van IS zal geen dagen meer in beslag nemen. We zullen goed nieuws kunnen meedelen aan de regio en aan de hele wereld’ verklaarde hij tijdens een persconferentie in Deir-ez-Zor.

Eind vorig jaar kondigde Trump onverwacht aan dat de VS hun troepen uit Syrië terugtrekken. Die beslissing had heel wat kritiek gekregen van de internationale gemeenschap. De terugtrekking dreigt de machtsbalans in de regio te verstoren, op een moment dat Turkije dreigt met een offensief tegen Koerdische milities.

Frankrijk

Het debat is actueel omdat Frankrijk plannen heeft om honderd Franse IS-jihadisten en hun families naar Frankrijk te laten terugkeren. Het terughalen van Franse IS-jihadisten komt er ook uit bezorgdheid. Zowel de Franse als de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bang dat – eens het Amerikaanse leger uit Syrië weg is – de Franse jihadi’s vrij zullen komen en opnieuw gaan strijden of dat ze op Europese bodem aanslagen zullen plegen. Eens de Franse jihadi’s in Frankrijk aankomen, zullen ze opgesloten worden.