‘Immigratiepolitie viseert rapper omwille van teksten’
21 Savage kwam als minderjarige naar de VS Foto: Evan Agostini/Invision/AP

Rapper 21 Savage, die mogelijk de VS wordt uitgezet omdat hij niet over de nodige papieren beschikt, wordt geviseerd omdat hij zich in een nummer heeft uitgesproken over de wantoestanden aan de Mexicaans-Amerikaanse grens, zo zegt een van zijn advocaten.

De 26-jarige rapper, wiens echte naam Sha Yaa Bin Abraham-Joseph is, werd op 3 februari opgepakt in Atlanta door de federale immigratiepolitie. Hij kwam in 2005 als Britse tiener naar de VS, samen met zijn moeder en broers, maar zijn visum was slechts een jaar geldig.

21 Savage zat tot woensdag in hechtenis in de staat Georgia, maar mocht na het betalen van een borg van 100.000 dollar voorlopig beschikken, in afwachting van zijn proces.

Vrijdag vertelde hij zijn verhaal in Good morning America en hoe hij werd opgepakt toen hij aan het autorijden was. ‘Ze zeiden helemaal niets, enkel “we hebben Savage”. Het was ongetwijfeld doelgericht’, aldus de rapper, die in 2017 wel een aanvraag voor een nieuw visum had ingediend. Die aanvraag wordt momenteel verwerkt.

Ook zijn advocaat Alex Spiro, die werd ingehuurd door rapper Jay-Z, gelooft dat er meer aan de hand is en 21 Savage werd geviseerd omdat hij een bekende rapper is én omwille van zijn muziek.

Zijn arrestatie kwam immers een dag nadat de videoclip voor ‘A lot’ werd gelost. De tekst gaat onder meer over hoe families van elkaar gescheiden worden aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. ‘Been through some things, but I couldn’t imagine, my kids stuck at the border’, klinkt het.

‘Er zijn verschillende eigenaardigheden aan deze zaak’, aldus Spiro. ‘Zijn visum is aangevraagd, hij handelt te goeder trouw, hij treedt op, hij geeft terug aan de gemeenschap. Hij is een zoon, een vader, en toch zetten ze deze ongewone stap om hem te arresteren.’

Bryan Cox, woordvoerder van de federale immigratiepolitie, bevestigt dat de arrestatie van de rapper al even stond gepland, ook al omdat hij is veroordeeld in een drugszaak uit 2014. Dit wordt evenwel tegengesproken door de advocate van de rapper. ‘Er is enkel sprake van een eenmalige overtreding met marihuana toen hij jong was, maar dat dossier is afgehandeld.’

21 Savage was dit jaar genomineerd voor twee Grammy’s, maar kon de uitreiking afgelopen zondag dus niet bijwonen. Naast Jay-Z hebben ook Cardi B, Meek Mill en Offset het al voor hem opgenomen.