Elise Mertens verslaat voormalige nummer één van de wereld en pakt in Doha grootste zege uit haar carrière
Foto: AFP

Elise Mertens heeft de Qatar Total Open op haar naam geschreven. Onze landgenote was in de finale in Doha te sterk voor de Roemeense Simona Halep (WTA-3), de voormalige nummer één van de wereld. Mertens haalde het na een thriller van drie sets: het werd 3-6, 6-4 en 6-3.

In de eerste set sloeg de motor nog niet helemaal aan bij Mertens. De 23-jarige maakte enkele foutjes bij haar eigen opslag, waar tegenstander Halep van profiteerde. De eerste set ging zo met 6-3 verloren. In de tweede set veerde Mertens op - al moest ze wel even vijf minuten van het terrein weg om behandeld te worden aan haar onderrug. De tweede set haalde ze nadien binnen ondanks forse druk van Halep.

In de derde set ging het vlotter voor Mertens. Mertens kwam snel 0-2 voor. Halep vocht nog terug tot 2-2, maar dat was ook meteen haar laatste wapenfeit. De kaars van de Roemeense, die er ook al een medische time-out had opzitten, doofde uit. Nadat ze een 4-2 voorsprong genomen had, gaf een sterk serverende Mertens de winst niet meer uit handen.

Voor het nummer 21 van de wereld is het hoe dan ook de grootste zege uit haar carrière. Naast de vier bekende Grandslamtoernooien is het toernooi in Doha, dat deel uitmaakt van de zogenaamde ‘Premier’, één van de belangrijkste tennistoernooien van het jaar. Mertens won in haar loopbaan nog nooit een toernooi van deze omvang.

Elise Mertens verslaat voormalige nummer één van de wereld en pakt in Doha grootste zege uit haar carrière
Foto: EPA-EFE

“Ik kan het niet geloven”, reageerde Mertens meteen na de wedstrijd. “Het is zo mooi om deze trofee te pakken, tegen een geweldige speelster als Halep. Er waren hier heel veel Roemeense fans voor Simona, maar ik zag toch ook een paar Belgische vlaggen en dat betekent veel voor mij, ik ben die mensen dankbaar voor de steun. Dankjewel. Ik wil hier volgend jaar zeker weer staan, hopelijk zie ik dan nog meer Belgische vlaggen. Dit is een geweldig toernooi, ik wil hier nog dikwijls terugkomen.”

“Dit is waarvoor je tennis speelt, om speelsters uit de top tien te verslagen, om dit soort titels te winnen”, aldus Mertens. “Ik ben zeer tevreden over de manier waarop ik deze week heb gespeeld, over het proces. Ik speelde minder goed in het begin, maar daarna verbeterde het beetje bij beetje. Dat ik twee speelsters uit de top tien heb verslagen (Kiki Bertens en Angelique Kerber, nvdr) heeft me veel vertrouwen gegeven. Ik ben erin blijven geloven dat ik dit kon.”

Mertens volgt op de erelijst de Tsjechische Petra Kvitova op. Het is haar vijfde eindzege in een WTA-toernooi. In 2017 won ze in Hobart, in 2018 won ze daar opnieuw en pakte ze daarnaast ook de winst in Lugano en Rabat. Slechts één keer verloor ze een finale: in 2017 in Istanboel.