Een manifestatie in Brussel om de vrijlating te vragen van politieke gevangenen uit het Rif, bracht zaterdag ongeveer 3.000 mensen op de been. Velen zitten al sinds 2017 in de cel.

Ongeveer 3.000 mensen hebben zaterdag van 15 uur tot 17 uur voor de Europese instellingen aan het rond punt Schuman in Brussel gemanifesteerd om de vrijlating te vragen van de politieke gevangenen van de Hirak, een protestbeweging uit het Marokkaanse Rif-gebergte.

De Hirak zorgde in 2016 en 2017 voor onrust in het noorden van Marokko.

De betogers hadden spandoeken en borden mee, waarop de onvoorwaardelijke vrijlating gevraagd wordt van de gevangenen.

‘De gevangenen werden op arbitraire wijze veroordeeld tot tien, vijftien of twintig jaar, enkel en alleen omdat ze hun elementaire rechten wilden laten gelden’, zegt Aissa Dmam, een van de betogers. ‘De regio kreunt ook onder een economische en militaire blokkade. De helft van de jongeren migreert naar Europa, maar velen stranden in de Middellandse Zee.’

De manifestanten, die uit verschillende Europese landen naar Brussel zijn gekomen, roepen de Europese instellingen op om hun economische gewicht in de schaal te gooien om respect voor de mensenrechten te eisen.

Daarnaast claimen ze dat de verwondingen van hun opgesloten leider Nasser Zefzafi te wijten zijn aan martelpraktijken. Ze vragen dan ook dat hij de nodige zorgen zou krijgen.