Mathieu van der Poel schrijft geschiedenis met zege in Middelkerke en is voor vierde keer in vijf jaar eindwinnaar Superprestige
Foto: BELGA

Mathieu van der Poel heeft het geflikt. De wereldkampioen pakte de zege in de Noordzeecross in Middelkerke en wordt zo de tweede renner ooit die in één seizoen alle wedstrijden van de Superprestige wint. Van der Poel is vanzelfsprekend ook eindwinnaar van het oudste regelmatigheidscriterium in het veldrijden, voor de vierde keer in vijf jaar en de derde keer op rij.

LEES OOK.Klaas Vantornout komt belofte aan Mathieu van der Poel na en voert wereldkampioen met Ferrari naar de cross: “Lekkere bak”

Van der Poel, die eerder deze week nog enkele dagen op skivakantie trok, kwam in de eerste ronde ten val in het zand. Maar dat weerhield de Nederland er niet van om er wéér een heuse demonstratie van te maken. In de derde van acht rondes achtte VDP zijn moment gekomen. De verzamelde concurrentie zou de man met de regenboogtrui niet meer terugzien.

Achter de ontketende Van der Poel ontstond een interessant gevecht om de tweede plaats. De technisch vaardige Michael Vanthourenhout bleek aan de zee in zijn element. Het Telenet Fidea-duo van Toon Aerts en Quinten Hermans moest de man in de blauwe trui van Marlux-Bingoal laten rijden. Vanthourenhout hield zelfs de druk nog wat op leider Van der Poel, want bij het ingaan van de slotronde bedroeg het verschil tussen de twee slechts 17 seconden.

Mathieu van der Poel schrijft geschiedenis met zege in Middelkerke en is voor vierde keer in vijf jaar eindwinnaar Superprestige
Foto: BELGA

Maar Van der Poel hoefde niet meer te vrezen. Hij kon uitgebreid vieren. Hij is nog maar de tweede man ooit die in één seizoen elke manche van de Superprestige wint: enkel Sven Nys deed dat de Nederlander al voor in het seizoen 2006-2007. Voor Van der Poel is het ook zijn vierde eindzege in het regelmatigheidscriterium. Al is het record van Nys daar nog ver weg: de Kannibaal van Baal won de Superprestige maar liefst dertien keer in zijn lange carrière.

Achter Van der Poel werd Michael Vanthourenhout uiteindelijk tweede, terwijl Toon Aerts nog de derde plek pakte. Quinten Hermans zakte in de slotfase terug en moest zo teamgenoot Lars van der Haar nog voorbij laten. Kevin Pauwels, die zijn laatste klassementscross reed, eindigde op een knappe zesde plaats.

Van der Poel: “Eer om Nys te evenaren”

Wie dacht dat de Nederlander het na een weekje skiën moeilijk zou hebben, kwam bedrogen uit. Na een reeks foutjes van zijn tegenstanders kwam de zoon van Adrie al snel op kop. Gaandeweg diepte hij de kloof uit om zo in de voetsporen van Sven Nys te treden.

“Ik ging in de beginfase ook even onderuit in het zand, maar veel tijd verloor ik niet. Het duurde niet lang vooraleer ik het goede ritme te pakken had. Skiën is ook een intensieve sport. Conditieverlies had ik dus niet geleden. En er zat veel kracht in mijn benen.”

“Op het einde naderde Michael Vanthourenhout nog snel, maar ik had het onder controle. Morgen in Hulst wil ik nog een laatste keer tot het uiterste gaan. Daarna focus ik me op mijn wegcampagne. Na mijn weekje op de skilatten ben ik er mentaal al helemaal klaar voor”, besloot de wereldkampioen.

Vanthourenhout bevestigt

Michael Vanthourenhout bevestigde eens te meer. “Ik kan met een goed gevoel de Supeprestige afsluiten”, reageerde hij. “Winnen was te hoog gegrepen. In de slotfase wilde ik nog eens alles op alles zetten, maar ik zat tegen mijn limiet aan. Mathieu was op dat moment ook al aan het consolideren.”

“Voor mij was het zaak om weg te rijden bij de drie mannen van Telenet Fidea Lions (Toon Aerts, Quinten Hermans en Lars van der Haar). Ik voelde me zeker niet super, maar ik mag natuurlijk niet klagen. Het gegeven dat ik regelmatiger ben geworden, stemt me positief. Ik heb deze winter een ferme stap voorwaarts gezet.”

Toon Aerts, die goed startte, kwam als derde over de finish. “Het was vreemd om in echt lenteweer zo’n slopende opdracht af te werken. Het loopwerk viel tegen. Ik probeerde dan ook zo lang mogelijk op de fiets te blijven. Meer dan de laagste podiumstek zat er niet in”, gaf de Belgische kampioen toe.

Beloftewereldkampioen Tom Pidcock verzekerde zich met een tiende plaats van de eindzege in de Superprestige bij de U23.

Net als winnaar Mathieu van der Poel, die uitpakte met sprongen op de brug, kreeg ook de afscheidnemende Kevin Pauwels een staande ovatie. De crosser van Marlux-Bingoal reed een opgemerkte finale, maar kwam niet meer in aanmerking voor het podium. Hij werd zesde.