Vlaanderen krijgt eerste ‘tiny forest’ in Oudenaarde
Een ‘tiny forest’ is een oerbos dat volgens een specifieke Japanse methode in tien jaar tijd volgroeid is Foto: revive

Inwoners van Oudenaarde zullen binnenkort een eerste ‘tiny forest’ planten op de gesaneerde terreinen van een voormalig textielfabriek.

Projectontwikkelaar Revive specialiseert zich in het ontwikkelen van brownfields, vervuilende fabrieksgronden die na sanering bouwrijp worden gemaakt. Aan de rand van het vastgoedproject Saffrou in Oudenaarde (de voormalige textielfabriek Saffre Frères) voorziet het een groene zone met een tiny forest, een klein stadsbos.

Zo’n tiny forest is een dichtbegroeid bos met inheemse soorten, aangelegd volgens de methode van de Japanse ecoloog Akira Miyawaki. Het is in tien jaar tijd volgroeid in plaats van op honderd jaar. Deze kleine stadsbossen zijn aan een opmars bezig in Nederland en duiken ook op in Wallonië.

Revive won advies in om grondig bodemonderzoek te combineren met een zoektocht naar planten die zeer specifiek zijn voor de omgeving. Het stadsbos zal ook aangelegd worden door de toekomstige bewoners. Dat verhoogt de waardering voor het stukje natuur. Het bos komt op een site met 265 duurzame woningen die vanaf 2022 worden opgeleverd.