Onderzoekers ontdekken nieuwe spinnensoort met grote hoorn op rug
Foto: Ian Engelbrecht

Zuid-Afrikaanse onderzoekers hebben onlangs in de wildernis in Angola een spinnensoort ontdekt die tot dusver onbekend was. Het gaat om een unieke soort met een grote hoorn bovenop z’n lichaam.

De wetenschappers ontdekten de nieuwe spinnensoort tijdens een biodiversiteitsonderzoek in het gebied Okavango, tussen Angola, Namibië en Botswana.

Het was dr. John Midgley van het natuurhistorisch KwaZulu-Natal Museum die eerst één en nadien meerdere spinnen ontdekte van de onbekende soort. Omdat hij zelf geen spinnenexpert is, maakte hij beelden van de dieren.

Uniek door grote hoorn

Zijn collega Ian Engelbrecht zag meteen hoe bijzonder de ontdekking was. De spinnen hadden immers allemaal een grote hoorn bovenop hun lichaam. ‘En dat is absoluut uniek’, zegt hij. ‘Geen enkele andere spin ter wereld heeft zo’n hoorn.’

Hoewel de spin behoort tot de gehoornde baviaanspinnen, hebben zijn soortgenoten niet zo’n imponerende hoorn.

Functie?

Het team noemde de nieuwe tarantula, onlangs voorgesteld in het magazine African Invertebrates, ‘Ceratogyrus attonitifer’. Die naam is afgeleid van het Latijnse attonit-, wat ‘verbazing’ of ‘fascinatie’ betekent, en het achtervoegsel -fer ‘drager van’.

Wat de functie van de hoorn precies is, weten de onderzoekers nog niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig