‘Binnen enkele dagen is IS overwonnen’
Vrouwen en kinderen, gevlucht uit Baghouz. Foto: afp

De overwinning op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië zal ‘binnen enkele dagen’ aangekondigd worden. Dat heeft een commandant van de Arabisch-Koerdische coalitie zaterdag verklaard.

Met steun van de VS voert de coalitie strijd tegen IS in het oosten van Syrië. De jihadisten zouden er teruggedreven zijn tot een gebied van een halve vierkante kilometer in Baghouz, een dorp in de oostelijke Syrische provincie Deirez-Zor, vlak bij de grens met Irak.

Eerder meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al dat Baghouz zou zijn gevallen. Maar dat lijkt, gelet op de mededeling van de Arabisch-Koerdische legertop, wat voorbarig. Wel zou het noorden van het dorp bevrijd zijn van IS-strijders.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) waren een week geleden begonnen met het offensief op Baghouz.

‘Onze troepen zijn IS volledig aan het belegeren. Maar de aanwezigheid van burgers belemmert ons om over te gaan tot een bestorming’, zegt de Koerdische commandant Adnan Afrin. ‘Maar de bewegingen van IS zijn volledig onder controle van SDF.’

Ook de Koerdische SDF-commandat Ciya Furat stelt dat de militie voorzichtig te werk moet blijven gaan, omdat IS mogelijk nog burgers gebruikt als menselijk schild. Bovendien worden volgens hem nog altijd SDF-strijders gevangen gehouden door IS. ‘Maar de nederlaag van IS zal geen dagen meer in beslag nemen. We zullen goed nieuws kunnen meedelen aan de regio en aan de hele wereld’ verklaarde hij tijdens een persconferentie in Deir-ez-Zor.

‘Binnen enkele dagen is IS overwonnen’
Strijders van de Syrian Democratic Forces nabij Baghouz Foto: AFP

Van huis tot huis

De strijd om Baghouz woedt al enkele weken en is bijzonder hevig. Het gaat dan ook om het laatste, kleine bolwerk van het ooit zo machtige IS. Ooggetuigen in het gebied vertellen over sluipschutters, boobytraps en zelfmoordbomauto’s. Er wordt gevochten van huis tot huis.

Enkele dagen geleden verklaarde de bevelhebber van Amerikaanse troepen in de regio, Joseph Votel, dat er in Baghouz nog 500 tot 1.200 IS-strijders over waren.

Dat Baghouz verloren is voor IS is zeker. Volgens het Syrische Observatorium hebben donderdag en vrijdag trouwens nog zowat 400 jihadisten hun wapens neergelegd.

Maar ook na de val van Baghouz is IS nog niet definitief verslagen. Volgens de Amerikaanse generaal Votel zijn er nog ‘tienduizenden’ IS-strijders op vrije voeten in Syrië en Irak, zo meldde de Nederlandse krant NRC eerder deze week. ‘Zij zijn verspreid en opgesplitst, maar er is nog een leiding, er zijn strijders en er zijn mensen die helpen.’

Natuurlijk hebben ook honderden burgers Baghouz al ontvlucht. Zij vertelden eerder deze maand dat IS nog altijd gijzelaars, die al werden gekidnapt in 2012 of 2013, in leven heeft gehouden om zo desnoods een uitweg ‘te kopen’. Het zou onder meer gaan om de Britse journalist John Cantlie (49), die vaak in propagandavideo’s werd opgevoerd en de Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio (64).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig