SP.A ‘goes left’ met gratis doktersbezoek en isoleren
Foto: belga

Iedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen en zijn huis beter kunnen isoleren. Dat stelde de SP.A vandaag op haar verkiezingscongres in Antwerpen. De partij legt nog meer sociale accenten.

De SP.A verzamelde vandaag in de Antwerpse Waagnatie voor ‘Go Left’, een congres waarmee de partij haar programma voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen definitief vorm wil geven. Tijdens verschillende thematische sessies werden de laatste voorstellen geconcretiseerd.

Een stemming over het thema zorg zette meteen de ambities op scherp: de SP.A wil dat het remgeld bij de vaste huisarts geschrapt wordt, zowel voor jongeren als volwassenen. Ook wil de partij het remgeld voor de jaarlijkse tandartscontrole en preventieve tandzorg afschaffen, naar analogie met de regeling die nu al bestaat voor min 18-jarigen.

Reden: volgens de partij stellen te veel mensen een doktersbezoek uit, gewoon uit schrik voor de onbetaalbare doktersrekening. Idem voor een tandartsbezoek.

De maatregelen zouden samen 100 miljoen euro kosten, maar volgens de SP.A is dat perfect betaalbaar. De gezondheidszorg en de sociale zekerheid moeten geherfinancierd worden, vindt voorzitter John Crombez. ‘De voorbije jaren werden medicijnen duurder en vloeide er 600 miljoen euro naar de farmasector. Wij willen dat geld terug’, zegt hij.

De SP.A pleit ook voor een dotatie voor de sociale zekerheid en wil meer inzetten op preventie, zodat er minder kosten moeten worden gemaakt.

Isoleren met een voorschot

Andere agendapunten: een verhoging van het minimumpensioen tot 1500 euro en een minimumloon van 2300 euro bruto. Bij een erfenis zou 250.000 euro belastingvrij moeten zijn. Zodat wie een rijtjeswoning erft even weinig moet betalen aan de belastingen als wie met de nodige fiscale specialisten onder de arm een klein kasteeltje erft, aldus SP.A.

Een huis kopen, wordt ook eenvoudiger als de SP.A het voor het zeggen heeft. De notariskosten zouden immers wegvallen. Wat de notaris bij de verkoop van een huis doet, kan een ambtenaar immers ook, en goedkoper, zo redeneert de partij.

Nog wil de partij een grootscheeps isolatieprogramma voor alle woningen in Vlaanderen opstarten, om ze energiezuiniger te maken. De kostprijs voor die investering moeten de bewoners betalen met hun gedaalde energiefactuur, de netbeheerders moeten het geld dus voorschieten.

‘Iedereen moet zijn woning kunnen isoleren, ook als ze de middelen niet hebben. Mensen moeten zelf het geld niet neerleggen, de regering kan het voorschieten. Uiteindelijk gaan de mensen meer over hebben, gaan ze minder verbruiken, en het is zeer goed voor het klimaat', aldus Crombez.

Wie betaalt?

Tot slot pleiten de socialisten ook voor gratis bus- en tramvervoer voor kinderen en jongeren.

Opvallend was dat veel SP.A'ers benadrukten dat voor al hun voorstellen de nodige financiering gevonden kan worden. 'Dat de rechtse partijen niet zeggen dat dit alles niet haalbaar of betaalbaar is', zei voorzitter Crombez. 'Dat is een kwestie van niet willen.'