Acteur Bruno Ganz overleden
Bruno Ganz als Adolf Hitler. Foto: BELGA

De Zwitserse acteur Bruno Ganz, onder meer bekend van zijn rol als Adolf Hitler in ‘Der Untergang, is overleden. Hij werd 77 jaar.

Ganz heeft zijn strijd tegen kanker verloren en is in Zürich overleden. Dat bevestigt zijn management.

Hij was een van de belangrijke hedendaagse Duitstalige acteurs. Bij ons is hij vooral bekend van zijn rol als Adolf Hitler in de veelbesproken film Der Untergang van regisseur Oliver Hirschbiegel. De film uit 2004 geeft een beeld van de laatste twaalf dagen in het leven van de Duitse dictator. Ganz’ vertolking in de film was verbluffend.

Recent speelde hij ook een rol in The house that Jack built van Lars von Trier.

Ganz groeide op in Zürich als de zoon van een Zwitserse fabrieksarbeider en een Italiaanse moeder. Als student ontdekte hij het theater. Later, in de jaren zeventig, richtte hij zich op film. In de verfilming van Die Marquise von O. uit 1976 speelde hij de Graaf, een van de hoofdrollen. Later volgden nog vertolkingen in onder meer de horrorfilm Nosferatu (1978) en het politieke drama Die Fälschung (1981). 

Hij werkte onder meer samen met Werner Herzog, Ridley Scott en Francis Ford Coppola. In Der Himmel über Berlin van Wim Wenders speelde hij Damiel.

Vorige zomer zou Ganz tijdens de Salzburger Festspielen nog de rol van verteller op zich nemen in de Mozart-opera Die Zauberflöte, maar dat lukte niet meer. Op dringend doktersverzoek zegde hij af voor die rol.