‘Geen regeerakkoord van 150 pagina’s meer’, zegt Kris Peeters
Foto: Luc Daelemans

Federaal vicepremier Kris Peeters (CD&V) wil dat er na de verkiezingen van 26 mei heel snel een federale regering komt. Welke? CD&V, Open VLD en N-VA sluiten een hernieuwde samenwerking zeker niet uit.

Voor Peeters moet een nieuwe regering na de verkiezingen eind mei geen regeerakkoord van 150 pagina’s meer opstellen, ‘maar wel met een aantal krijtlijnen die de mogelijkheid geven om enkele dossiers te regelen die zelfs met een staatshervorming niet op te lossen zijn’.

Dat zegt hij dit weekend in Het Belang van Limburg.

Voorbeelden van zulke grotere dossiers zijn de geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem, energie, klimaat en mobiliteit. ‘Zeker nu ze in Brussel zeggen dat ze snelwegen omvormen tot stadsboulevards’, zegt hij.

Peeters haalt zijn ervaring als informateur aan op Vlaams en federaal niveau. ‘Ik weet hoe dat gaat. Met Charles Michel had ik ook een akkoord geschreven van meer dan 100 pagina’s. Maar toen zijn N-VA en Open Vld dat regel per regel gaan aanvullen. Inclusief komma’s en punten. Is dat niet te vereenvoudigen?’

Het feit dat er vanuit Vlaanderen en Wallonië signalen komen dat daar snel een regering zal worden gevormd maar dat het federaal lang gaat duren, noemt Peeters ‘een verontrustende situatie’. ‘Waarom kunnen we de zaken niet verfrissend aanpakken en ze omkeren. We komen met een aantal krijtlijnen in plaats van met een boek van 150 pagina’s.’

De volgend verkiezingen liggen nog 99 dagen voor ons. Alle partijen kijken er nu al naar uit.

Op het voorzittersdebat van VTM en Het Laatste Nieuws gisteravond bleek bijvoorbeeld dat het water tussen de voormalige coalitiepartners CD&V, Open VLD en N-VA niet eens zo diep is. Geen van de drie voorzitters – Beke, De Wever en Rutten – sloot een hernieuwde samenwerking uit.

‘Er is geen dermate breuk dat we niet meer kunnen samenwerken. Zeker rond migratie zal dat moeilijk zijn, maar wij willen wel besturen en dat betekent een coalitie vormen’, zei De Wever.

Rutten verwoordde het zo: ‘Onze lijn is recht en het werk is nog niet af. Ik zou dat graag verder willen doen. Maar we zullen zien hoe de partijen zich opstellen.’ En CD&V-voorzitter Beke wil ook ‘opnieuw een regering maken die van socio-economische dossiers de prioriteit maakt’.

Rutten zou dat liever zonder de PS doen trouwens. Het hoeft geen betoog dat ook Bart De Wever niet met de PS in zee wil gaan na de verkiezingen.