Boven grote delen van Nederland en Vlaanderen hebben tientallen mensen gisteravond iets na negen uur een enorme vuurbal gezien. Niets ongewoons evenwel.

Vooral in Nederland maakten vele mensen melding van het spektakel in de lucht.

Verslaggever Martin Drent van RTV Noord zag een ‘ hele heldere, blauwe lichtkogel die naar beneden viel’. ‘Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar hij was veel hoger. Zag hem in zuidelijke richting. Was wat lager in de lucht, dus niet recht boven Groningen, maar wel heel helder en duidelijk.’

Het weerstation Zoersel bijvoorbeeld verzamelde de waarnemingen op zijn facebookpagina. Ook Joris Dewolf van het Weerstation Pajottenland maakte knappe beelden, die in de video hierboven te zien zijn.

Weerman Frank Deboosere kwam snel met een logische verklaring voor het verschijnsel. Het ging om een gewone vallende ster of meteoor.

‘Omdat het een heel helder exemplaar was, en het bovendien ook helder en droog weer was, was deze heel goed zichtbaar. En dat verklaart waarom zoveel mensen gisteravond het verschijnsel gezien hebben.’

Een vallende ster of meteoor is een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig