Ouders van Mawda mogen in België blijven
De ouders en broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in ons land blijven. de regering heeft het licht op groen gezet voor een humanitaire regularisatie. De verblijfsvergunning is geldig voor 1 jaar, maar is wel hernieuwbaar.

De tweejarige Mawda Shawri stierf in mei vorig jaar door een politiekogel tijdens een achtervolging. Ze zat samen met haar gezin in een busje vol migranten.

De ouders dienden begin juni een aanvraag in voor een humanitaire regularisatie. Die is nu, negen maanden later, gehonoreerd door minister De Block, in overleg met de regering. Zowel de ouders als de Dienst Vreemdelingenzaken zijn op de hoogte gebracht. Ze krijgen een verblijfsvergunning voor één jaar, maar die is hernieuwbaar. Dit stelt de ouders in staat om het gerechtelijke onderzoek naar de dood van hun dochter in alle sereniteit te kunnen volgen, zegt minister De Block in een persbericht.

De Block wijst op het uitzonderlijke van de procedure. 'Mawda is voor de ogen van haar ouders en broertje neergeschoten en stierf in hun armen. Een kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen. Een humanitaire regularisatie ken ik enkel toe in uitzonderlijke omstandigheden en voor zeer specifieke gevallen. Deze familie komt op alle vlakken in aanmerking.'

De humanitaire verblijfsvergunning is dus maar voor één jaar geldig, maar is hernieuwbaar. Of dat zal gebeuren hangt af van de snelheid van het onderzoek naar de dood van Mawda en de gerechtelijke procedure. Na vijf jaar is een permanent verblijf mogelijk.

Op Twitter wijst de voorganger van Magggie De Block, Theo Francken (N-VA), erop dat de ouders van Mawda uiteindelijk naar Duitsland zullen moeten terugkeren. Daar hadden ze hun eerste Europese asielaanvraag ingediend en werden ze eerder afgewezen. Francken wijst er trouwens ook op dat de Dienst Vreemdelingenzaken destijds adviseerde om geen tijdelijke verblijfsvergunning te geven.

De woordvoerder van De Block wijst er evenwel op dat verschillende andere instanties ook adviezen gegeven hebben. 'Zo heeft het parket bevestigd dat ze slachtoffers zijn, en dat was ten tijde van het negatief advies van DVZ niet het geval'.

Ouders van Mawda mogen in België blijven
Foto: Photo News