Nigeria stelt verkiezingen in extremis uit
Mahmood Yakubu, voorzitter van de kiescommissie, kondigt op een persconferentie het uitstel aan. Foto: AP

Nigeria heeft de presidents- en parlementsverkiezingen die vandaag hadden moeten plaatsvinden, in extremis een week uitgesteld. De nationale kiescommissie roept logistieke problemen in.

‘Om vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen te kunnen garanderen, is het niet mogelijk om de verkiezingen te organiseren zoals gepland was’, zei de voorzitter van de commissie, Mahmood Yakubu, na afloop van een nachtelijke spoedvergadering.

De presidents- en parlementsverkiezingen zouden nu volgende week zaterdag moeten plaatsvinden, op 23 februari dus. De verkiezing van de gouverneurs, die op 2 maart gepland was, wordt uitgesteld tot 9 maart.

Nigeria stelt verkiezingen in extremis uit
Nigerianen luisteren naar de radio om het laatste nieuws over de verkiezingen te horen. Foto: reuters

De kiescommissie INEC kwam vrijdagavond bijeen voor een spoedberaad. Het land met zijn 190 miljoen inwoners, het bevolkingrijkste Afrikaanse land, wachtte de uitkomst van de vergadering urenlang in spanning af. Op Nigeriaanse media circuleerden op dat moment al geruchten van een uitstel.

Yakubu gaf geen verdere details over de logistieke problemen. Wel is het zo dat er verspreid over het land drie INEC-centra zijn afgebrand. De oppositie klaagde ook het gebrek aan stembrieven aan in verschillende staten.

De twee belangrijkste Nigeriaanse partijen die het zaterdag tegen elkaar zouden opnemen, APC en PDP, hebben de beslissing van de kiescommissie inmiddels fors veroordeeld. Ze beschuldigen elkaar ervan aan de basis te liggen van het uitstel.

Tussen wie gaat het?

De strijd om de macht in Nigeroia gaat tussen Muhammadu Buhari (76) en Atiku Abubakar (72). Buhari is de zittende president die weinig resultaten kan voorleggen: vier jaar geleden beloofde hij de monsterachtige corruptie in Nigeria te bestrijden maar dat is mislukt. Nog een probleem voor Buhari: hij heeft een slechte gezondheid, waardoor hij meermaals naar Londen vloog voor medische zorgen.

Helaas voor de Nigerianen is zijn uitdager Atika Abubakar niet meteen de grote vernieuwer die het land uit de armoede zal tillen. De zakenman Abubakar was in een vorig leven jarenlang vice-president en sleept een kwalijke reputatie van fraudeur achter zich aan. Hoewel hij tot op vandaag de beschuldigingen van grootschalig gesjoemel ontkent, duidt een Amerikaans senaatsrapport van 2010 Abubakar en zijn vrouw aan als verantwoordelijken voor het binnensmokkelen van 40 miljoen dollar aan verdachte fondsen.