Terughalen Syriëstrijders geen taboe voor De Wever
Foto: BELGA

De N-VA wil Syriëstrijders terughalen en in ons land gevangenzetten als het risico bestaat dat ze open grenzen doorkruisen om hier aanslagen te plegen.

‘Er valt een case te maken in sommige gevallen voor het terughalen van Syriëstrijders’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteravond tijdens het kopstukkendebat van VTM en Het Laatste Nieuws. ‘Ik zie ze liever hier in een gevangenis dan dat ze onverwacht op de markt verschijnen.’

‘No fucking way dat wij Syriëstrijders opnieuw naar ons land terugbrengen’, zette Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich fors af tegen de stelling van De Wever.

Het debat is actueel omdat Frankrijk plannen heeft om honderd Franse IS-jihadisten en hun families naar Frankrijk te laten terugkeren. Het terughalen van Franse IS-jihadisten komt er ook uit bezorgdheid. Zowel de Franse als de Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn bang dat – eens het Amerikaanse leger uit Syrië weg is – de Franse jihadi’s vrij zullen komen en opnieuw gaan strijden of dat ze op Europese bodem aanslagen zullen plegen. Eens de Franse jihadi’s in Frankrijk aankomen, zullen ze opgesloten worden.

‘De Belgische regering heeft beslist dat er voor een terugkeer geen draagvlak is’, zei Justitieminister Koen Geens (CD&V) daarover dinsdag nog.

Ons land is dus zover nog niet, maar het debat is hierbij wel geopend. De regeringslijn tot nu toe is dat alleen kinderen jonger dan tien jaar naar ons land kunnen terugkeren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig