Colin Kaepernick schikt rechtszaak tegen NFL
Colin Kaepernick Foto: USA Today Sports

Colin Kaepernick, voormalig quarterback van de San Francisco 49’ers, heeft ingestemd tot een schikking in de rechtszaak die hij had aangespannen tegen de National Football League voor samenzwering.

In augustus 2016 weigerde Kaepernick recht te veren toen voor de wedstrijd het volkslied werd gespeeld. Hij deed dit uit protest tegen het in zijn ogen overdreven politiegeweld tegen zwarten: hij had geen zin in eerbetoon aan een natie die haar burgers niet gelijk behandelt. Enkele maanden daarna kwam hij niet meer aan spelen toe, waarop hij zijn contract bij de San Francisco 49’ers liet ontbinden.

Kaepernick, die een contract had als vrije speler, kreeg echter ook geen kansen bij andere clubs, volgens hem door de commentaren van president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. De werkloze quarterback besloot daarop de 32 clubs uit de NFL aan te klagen voor samenzwering, samen met zijn maatje Eric Reid. Kaepernick beweerde dat de clubs uit de NFL afspraken uit de cao schonden. Daarin staat immers duidelijk omschreven dat de clubs niet mogen samenzweren.

Kaepernick (overigens nog steeds zonder club, maar intussen wel een sponsorcontract van Nike rijker) sloeg vorig jaar nog een schikkingsvoorstel van de NFL af, vandaag gingen hij en Reid wel in op een nieuw voorstel. Details zal het publiek echter niet te horen krijgen. De schikking is vertrouwelijk en geen van beide partijen zal commentaar geven, aldus Kaepernicks advocaat Mark Geragos via Twitter.