President Sri Lanka wil doodstraf weer laten uitvoeren
President Maithripala Sirisena (met witte hemd) inspecteert een drugsvangst in de hoofdstad Colombo Foto: Chamila Karunarathne/getty images
Sri Lanka neemt nieuwe beulen aan nu president Sirisena de doodstraf weer wil gaan uitvoeren. Hij laat zich inspireren door de drugsoorlog van de Filipijnse president Duterte.

Gezocht: een beul met een ‘uitmuntend moreel karakter’ en een ‘scherpe geest’. Met een verder weinig opvallende advertentie lijkt de president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, de daad bij zijn omstreden woorden te voegen. 

Sirisena schokte mensenrechtenorganisaties vorige maand door tijdens een bezoek aan de Filipijnen zijn collega Rodrigo Duterte ‘een voorbeeld voor de wereld te noemen’ vanwege diens omstreden drugsoorlog. Sirisena wilde graag ‘in zijn voetsporen treden’ om ‘dit gevaar’ ook in zijn eigen land onder controle te krijgen, verkondigde de president.

Drugshandel, net als moord en verkrachting, geldt in Sri Lanka als een vergrijp waarvoor de doodstraf kan worden gegeven, maar dat is sinds 1976 niet meer gebeurd. In plaats daarvan zijn dealers veelal tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Daar komt Sirisena, geïnspireerd door Duterte, nu op terug. De doodstraf gebeurt in Sri Lanka via ophanging.

Er moet een nieuwe beul aangeworven worden, omdat de laatste in 2014 ontslag nam. Volgens het persbureau Reuters deed hij dat vanwege stress, nadat hij voor het eerst de galg gezien had – hij heeft nooit een executie moeten uitvoeren. Vorige jaar werd een nieuwe kandidaat aangenomen, maar die kwam nooit opdagen.

Tik van de leraar
Lijfstraffen kennen een lange geschiedenis in Sri Lanka, waar kinderen op school nog steeds een tik van de leraar kunnen krijgen, ondanks een officieel verbod. De conservatieve Sirisena liet afgelopen zomer al doorschemeren dat hij de doodstraf wilde herinvoeren en werd daarbij gesteund door zijn kabinet. Maar in de daaropvolgende maanden raakte Sirisena verzeild in een machtsstrijd met zijn premier Ranil Wickremesinghe, die het eiland gedurende ruim twee maanden lamlegde. Inmiddels is de rust enigszins weergekeerd en probeert de president zich opnieuw als leider te laten gelden.

Tijdens een recent staatsbezoek aan Manilla noemde hij zijn Filipijnse collega een ‘persoonlijk voorbeeld’. Duterte wordt wereldwijd bekritiseerd voor zijn antidrugsbeleid, waarbij volgens officiële cijfers meer dan 5.000 vermeende drugscriminelen zijn gedood. Volgens activisten ligt het werkelijke aantal veel hoger.

Vorige week kondigde Sirisena aan dat hij over twee maanden de doodstraf weer wil laten uitvoeren, te beginnen met drugshandelaars die momenteel een levenslange straf uitzitten. Het hoofd van het Sri Lankaanse gevangeniswezen is daarop de zoektocht naar twee beulen gestart. Behalve een ‘uitmuntend moreel karakter’ (geen strafblad), moeten kandidaten man zijn en tussen de 18 en 45 jaar. Het startsalaris is zo’n 175 euro per maand.