Acht werknemers mijnbedrijf gearresteerd voor dodelijke dambreuk
Foto: REUTERS

Acht werknemers van de Braziliaanse mijngroep Vale zijn vrijdag in voorlopige hechtenis genomen in verband met de ‘honderden’ gevallen van ‘doodslag’ bij de breuk van een dam van Vale eind januari in Brumadinho.

Onder de arrestanten, van wie de identiteit niet bekendgemaakt werd, zijn twee directeurs alsook vier kaderleden van de technische ploegen die voor de veiligheid van de dam van de mijn in Córrego do Feijao instonden, zo preciseerde het parket van de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais in de mededeling.

Deze werknemers werden voor dertig dagen in voorarrest geplaatst ‘op basis van gegronde redenen’ wat betreft hun verantwoordelijkheid in ‘honderden gevallen van doodslag met verzwarende omstandigheden’, legde het parket uit, dat ook milieu-inbreuken en valse verklaringen vermeldt.

De politie deed ook huiszoekingen en nam documenten in beslag met betrekking tot vier werknemers van het Duitse bedrijf TÜV SÜD, dat in september de stabiliteit van de dam certificeerde. Het gaat om een directeur, een zaakvoerder en twee personeelsleden van het technische departement van het bedrijf.

Door de dambreuk kwam 13 miljoen kubieke meter modder met residuen vrij die alles meesleurde over een afstand van een tiental kilometer. Volgens de jongste voorlopige balans kostte de ramp van 25 januari 166 mensen het leven, terwijl nog 147 mensen vermist worden.

Vale-ceo Fabio Schvartsman vindt dat de groep niet gesanctioneerd moet worden voor het ongeval. Vale is wereldwijd de grootste groep in de ontginning van ijzererts.