Spektakel in Rally van Zweden: wereldkampioen crasht en geeft op, ook Neuville in de fout en verrassende leider na tweede dag
Foto: AP

De Fin Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) staat na afloop van de tweede wedstrijddag van de Rally van Zweden verrassend aan de leiding. Aan spektakel geen gebrek overigens met enkel crashes met grote gevolgen.

De Fin Teemu Suninen heeft slechts twee seconden voorsprong op de Est Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). De Noor Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 17.8 van Suninen. De Franse WK-leider Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) beleefden een tegenvallende namiddag. Ogier kwam vast te zitten op een sneeuwmuur en moest opgeven. Neuville verloor veel tijd nadat hij tot twee keer toe een sneeuwmuur raakte en spinde. De Oostkantonner staat op de zevende plaats, op 52.7 van Suninen.

Spektakel in Rally van Zweden: wereldkampioen crasht en geeft op, ook Neuville in de fout en verrassende leider na tweede dag
Foto: EPA-EFE

De eerste drie klassementsritten van de dag kenden een rustig wedstrijdverloop. Tänak keerde vrijdagmiddag als leider terug naar Torsby, met in zijn spoor Suninen en Latvala. Neuville volgde op zes seconden van de Est, Ogier op 14.4.

De rijders maakten zich vrijdagmiddag zorgen over hoe de ritten er in de namiddag zouden bij liggen. Hun bezorgdheid bleek terecht. Het dun laagje sneeuw had overal plaats gemaakt voor een mix van gravel en smurrie, waardoor de Rally van Zweden meer weg had van een gravelrally in plaats van een sneeuwrally.

Thierry Neuville ging als eerste in de fout. De Belg raakte in KP5 tot twee keer toe een sneeuwmuur en verloor kostbare tijd. In de daaropvolgende rit ging zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier in de fout, hij parkeerde zijn Citroën C3 WRC bovenop een sneeuwmuur. Op de plaats van de crash waren bijna geen toeschouwers aanwezig om Ogiers Citroën uit de sneeuw te duwen, waardoor de Fransman moest opgeven.

In de laatste rit van de dag ging Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) eveneens in de fout. De meest ervaren rallyrijder, die in Zweden zijn 197e WK-rally rijdt, botste op een sneeuwmuur en verloor veel tijd. Latvala stond voor de crash op de tweede plaats.

Suninen zat vrijdagochtend meteen in het goede ritme en trok die lijn vrijdagnamiddag door. De Fin was de snelste in KP6 en nam de leiding. Een sterke prestatie van de Fin, die begin deze maand zijn 25e verjaardag vierde. Met het oog op het kampioenschap doet Tänak op dit moment een goede zaak. De Est kende geen problemen en is momenteel tweede.

Neuville: "Sneeuwmuur geraakt en gespind"

Zo goed als de ochtend was, zo slecht was vrijdag de namiddag voor Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupé). 

“We voelden vanochtend dat we een beetje te voorzichtig waren vertrokken en dat de rijders die na mij kwamen in staat waren om goede tijden te rijden”, verklaarde Neuville. “Vanmiddag hebben we dan enkele wijzigingen aan de afstelling doorgevoerd, maar het begon niet al te best voor ons. De omstandigheden hadden meer weg van een gravelrally, dan van een sneeuwrally. Jammer genoeg hebben we dan een sneeuwmuur geraakt en zijn we gespind. De wagen liep daarbij schade op, waarvan we de gevolgen de rest van de dag meedroegen. De aerodynamica was vooraan helemaal ontregeld. Van aanvallen was geen sprake meer. We hebben eerder vlot en vloeiend gereden. Zaterdag zullen we proberen om wat van onze achterstand goed te maken. Ik hoop op beterschap.”

Zaterdag worden er acht klassementsritten gereden. De Rally van Zweden eindigt zondagnamiddag.