Nieuwe soort kikker vernoemd naar VUB-professor
de Mysticellus franki, vernoemd naar Franky Foto: VUB

Een nieuwe soort kikker die ontdekt werd in het westen van India is vernoemd naar professor Franky Bossuyt van de Vrije Universiteit Brussel. Het was de ontdekker, professor Sathyabhama Das Biju, die besloot om de kikker, de Mysticellus franki, naar zijn leermeester te vernoemen.

Sathyabhama Das Biju promoveerde bij Franky Bossuyt aan de Vrije Universiteit Brussel en is nu als wetenschapper succesvol in Delhi, India. In de West-Ghats, een uitgestrekte bergketen in het westen van India, ontdekte hij de nieuwe soort kikker. De kikker heeft een lichtbruine rug en hoofd. De zijkanten van het lichaam zijn donkerbruin en de buik is bevlekt met witte en donkerbruine vlakken.

Het meest bijzondere aan de Mysticellus franki is dat de genetisch meest verwante andere kikkersoort zich maar liefst 2.0000 kilometer verder op in Zuid-Oost India bevindt, klinkt het in een persbericht van de universiteit.

Met de vernoeming naar professor Franky Bossuyt via de soortnaam franki eert zijn voormalige leerling Sathyabhama Das Biju hem voor ‘zijn rol in het wereldwijde amfibieënonderzoek, en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de studie van Indiase amfibieën’. Dat staat in het artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, waarin de bevindingen vrijdag werden gepubliceerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in