Braziliaanse stijldirecteur van Vogue neemt ontslag na controversiële foto’s
Donata Meirelles Foto: AFP

De Braziliaanse stijldirecteur van Vogue, Donata Meirelles, heeft ontslag genomen nadat controversiële foto’s van haar verjaardagsfeestje veel kritiek kregen. Ze zat, als blanke vrouw, op een speciale stoel en liet zich omringen door zwarte modellen in koloniale kledij.

Critici vergeleken de kleren die de zwarte modellen droegen met de witte uniformen die zwarte huisslaven moesten dragen van de blanken. De stoel werd vergeleken met een cadeira de sinhá, een speciale stoel voor slavenmeesters. Een bekende Braziliaanse zangeres, Elza Soares, schreef op Instagram: ‘Denk aan hoeveel je mensen pijn kan doen wanneer je een thema kiest om je verjaardagsfeestje op te leuken’.

Een andere instagrammer vergeleek een foto van Meirelles met een oude foto van een vrouw van de Costa Carbalho familie uit 1860.

 

Ontslag

De dag na het feest reageerde Meirelles (50) dat de stoel een artefact was van de Afro-Braziliaanse godsdienst candomblé, en de outfits waren traditionele feestkledij van de regio Bahia. ‘Maar als ik de verkeerde indruk heb gewekt, wil ik me verontschuldigen’, aldus Meirelles. Woensdag kondigde ze dan toch haar ontslag aan bij Vogue.

Het magazine kwam met een statement op Instagram: ‘Vogue Brazilië betreurt ten diepste wat er is gebeurd en hoopt dat de controverse als een leermoment kan worden opgevat.’

In Brazilië is meer dan de helft van de 200 miljoen mensen zwart, maar de eerste zwarte vrouw op de cover van het magazine verscheen er pas in 2011, 36 jaar na de lancering.