FBI-onderzoek naar Ryan Adams, nieuw album uitgesteld
Foto: Raymond Lemmens

Het nieuwe album van Ryan Adams zal niet worden uitgebracht op 19 april, zoals stond gepland. Er is ook een FBI-onderzoek geopend naar de Amerikaanse muzikant, die door verschillende vrouwen wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft The New York Times.

Ryan Adams achttiende muziekalbum Big colors, de eerste van een geplande trilogie dit jaar, zal niet verschijnen op 19 april. Alle communicatie rond het album is tijdelijk offline gehaald. Big colors zou worden uitgebracht op Adams eigen label Pax-Am en verdeeld worden door Capitol Records en Blue Note Records, maar de release wordt dus (tijdelijk) uitgesteld.

The New York Times publiceerde woensdag een artikel waarin zeven vrouwen, onder wie zijn ex-vrouw en actrice Mandy Moore, de muzikant beschuldigen van emotioneel misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Een van de vrouwen was minderjarig toen ze seksueel expliciete foto’s uitwisselde met Adams. Daarom heeft ook de FBI een strafonderzoek geopend.

Intussen hebben ook Karen Elson en Liz Phair via sociale media gedeeld dat ook zij negatieve ervaringen achter de rug hebben met Adams. Elson, die in 2017 met Adams toerde, spreekt in een Instagram-post over een traumatiserende ervaring, maar voelt zich nog niet klaar om over de details te praten. Phair, die in 2017 met Adams aan een dubbelalbum werkte, schreef op Twitter dat ‘haar ervaring niet zo persoonlijk betrokken is, maar de gelijkenissen wel verontrustend zijn’.

Excuses

‘Ik ben geen perfecte man en ik heb vele fouten gemaakt. Aan iedereen die ik ooit gekwetst heb, ook onbedoeld, bied ik mijn onvoorwaardelijke verontschuldigingen aan’, tweette Adams donderdag na publicatie van het artikel, dat hij ook als ‘onnauwkeurig’ bestempelde. Over het uitgestelde album heeft de muzikant nog niets geschreven.

Adams had zijn nieuwe album aangekondigd in januari, samen met tien Europese concertdata. De Europese tournee zou Adams aftrappen op 30 maart in Dublin, daarna staan nog concerten in onder meer Londen, Birmingham, Manchester en Glasgow gepland. Tickets zijn nog steeds te koop.