Trump roept nationale noodtoestand uit
Foto: reuters
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een persconferentie gezegd dat hij vandaag nog de nationale noodtoestand gaat afkondigen om geld te krijgen voor de muur aan de grens met Mexico. De Democraten menen dat die beslissing van de president de grondwet 'verscheurt'.

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat het bouwen van een muur aan de grens met Mexico niet zijn enige verkiezingsbelofte was, maar hij wil de grensveiligheid wel aanpakken. 'Veel drugs komen via de zuidelijke grens binnen', zei hij. 'Iedereen weet dat muren werken. Kijk naar Israël. Hun muur is 99,9 procent effectief, zeggen ze. De grote ladingen drugs komen niet binnen via de grensposten. Ze komen door gebieden die geen muur hebben.'

De president kondigt aan dat hij vandaag de nationale noodtoestand gaat tekenen. 'Dat is al vaak gebeurd. Voor veel minder belangrijke dingen. We praten over een invasie van ons land, van drugs en smokkelaars. Het is onaanvaardbaar. We willen drugs en bendes tegenhouden.'

Met de noodtoestand  langs de Amerikaans-Mexicaanse grens wil Trump geld krijgen voor de muur aan de grens met Mexico te bouwen. Zo kan hij het Congres omzeilen en zonder toestemming middelen vrijmaken.

Trump zal 8 miljard dollar uittrekken voor de grensmuur. Hij zal de volmachten van de noodtoestand gebruiken om 3,6 miljard dollar uit het budget van het Pentagon te gebruiken en met zijn gewone macht elders nog 3,1 miljard te halen. Het Congres keurde bovendien 1,375 miljard dollar goed voor afsluitingen op de grens.

'We hebben al veel stukken muur gerenoveerd', besloot Trump. 'Nu hebben we nieuwe muur nodig.'

'President staat niet boven de wet'

Niet iedereen reageert enthousiast op Trumps manoeuvre. In een gezamenlijke mededeling roepen Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, de oppositie­leider van de Democraten in de Senaat, hun Republikeinse collega's op om samen de grondwet te verdedigen.

'De illegale beslissing van de president die is ingegeven door een onbestaande crisis is een hevige klap voor onze grondwet. Het maakt Amerika minder veilig, want het geld wordt weggenomen van dringende defensiebudgetten om de veiligheid van ons leger en onze natie te verzekeren', aldus de mededeling.

'Dit is niets meer dan een machtsgreep van een teleurgestelde president, die rond de grenzen van de wet moet gaan om te kunnen verkrijgen wat hem in het rechtsproces niet is gelukt.(...) De president staat niet boven de wet. Het Congres kan niet toelaten dat de president de grondwet verscheurt.'

Pelosi verklaarde eerder al dat haar partij ‘de opties heroverweegt’ en sloot niet uit dat de Democraten de presidentiële beslissing juridisch zullen aanvechten.

Deelstaat New York zal de belissing van de president voor het gerecht aanvechten, zo heeft de openbaar aanklager gezegd in een communiqué. 'Wij zullen zo'n machtsmisbruik niet tolereren en gaan ons hiertegen verzetten met alle juridische middelen die we tot onze beschikking hebben tegen', aldus Letitia James.

Trump zei bij de aankondiging al dat hij niets anders verwacht dan dat zijn beslissing juridisch wordt aangevochten. 'Dan zal het naar het Hooggerechtshof gaan.' Hij hoopt dat hij de zaak dan wint. 'Ik denk dat we succes gaan hebben in de rechtbank', klonk het zelfzeker.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in