Alcoholplaag blijft toenemen in Leuven
Foto: Photo News

De alcoholplaag in Leuven blijft toenemen. In 2018 werden 1.137 feiten van misbruik geregistreerd, een toename met 8,8 procent tegenover 2017. De trend is al stijgend sinds 2005.

Het jaarverslag van de Leuvense politie bevat cijfers over drugs en alcohol in 2018. In vergelijking met het jaar voordien werd naar alcoholmisbruik een toename met 92 feiten vastgesteld. In 2014 waren er dat 775 en sindsdien neemt het aantal overtredingen alleen maar toe.

Piekmaanden zijn februari en het najaar. Juni is de maand met de minste overtredingen.

Het gros van de pv’s werd opgesteld tijdens de drie uitgaansnachten van donderdag tot zaterdag. In 1.006 van de gevallen ging het om openbare dronkenschap. De overtreders mochten hun roes uitslapen in de politiecel of werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De risicolocaties bij uitstek waren traditioneel de Oude Markt en de aangrenzende Naamsestraat.

Daling drugsdelicten

Met drugsdelicten gaat het de omgekeerde richting uit. In 2018 registreerde de Leuvense politie 1.175 feiten, een daling met 182 delicten of 13,4 procent in vergelijking met 2017. Dat komt omdat de politie intensiever inzet op drugsfeiten, een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan sinds 2014.

In zowel bezit, fabricatie als verkoop ging het vooral om cannabis en in mindere mate om cocaïne en amfetamines. Locaties met hoge cijfers zijn de Oude Markt, het Joris Helleputteplein en de Maria-Theresiastraat waar in de buurt van de hulpgevangenis 41 feiten werden geregistreerd.