Waarom de complottheorieën de verkeerde kant uitkijken, oliegiganten in hun vuistje lachen en Macron in de peilingen stijgt
Groen zit achter de klimaatspijbelaars, Europa betaalt mee en de Vlaamse Bouwmeester trekt aan de touwtjes. Het internet grossiert dezer dagen in complottheorieën. Wat is ervan aan? Foto: Rhonald Blommestijn
Nu we geen regering meer hebben die echt iets kan beslissen, wordt de staking een succes en blijven de klimaatmarsen maar doorgaan. Wie dient al die protesten politiek van antwoord? Dit zijn twaalf van de interessantste artikels van de voorbije week

1.

Tien miljoen mensen volgden vorig weekend een virtueel concert van de Amerikaanse dj Marshmello op Fortnite. Ze verzamelden daarvoor in het virtuele Pleasant Park. Maar was Fortnite niet dat hypersuccesvolle online-shootergame? Inderdaad, maar nu wordt het ook een populaire plek om in rond te hangen na school, naar muziek te luisteren of te kijken, en natuurlijk wat reclame te zien. Een nieuw virtueel platform wordt geboren.

2.

Extreemlinks kaapt de klimaatmarsen, Groen zit achter de klimaatspijbelaars, Europa betaalt mee en de Vlaamse Bouwmeester trekt aan de touwtjes. En kijk eens voor wie de moeder van Anuna allemaal werkt. Het internet grossiert dezer dagen in complottheorieën. Wat is ervan aan?

3.

Ik vermoed, schrijft columnist Ive Marx over die complottheorieën over linkse infiltratie, dat ze in de hoofdkwartieren van ExxonMobil of Engie niet meer bijkomen van het lachen. Dumb fucks, moeten ze daar denken. Tijd om naar de echte lobby te kijken.

4.

Die olie- en gasmaatschappijen pakken graag uit met groene investeringen. Maar echt een ommezwaai, neen, dat is het nog lang niet. Integendeel, 1,3 procent van hun totale investeringsbudget gaat naar propere energie, olie en aardgas blijven nog lange tijd veel winstgevender.

5.

Wat is het nu, krijgen werknemers 0,8 procent loonstijging, wat de vakbonden beweren, of krijgen ze 5 à 6 procent, wat de werkgevers beweren? Het is niet omdat het loon stijgt, dat de koopkracht stijgt.

6.

Nu IS vecht voor zijn laatste vierkante meters territorium en de eerste berichten van interne coups en executies doorsijpelen, overlegt Frankrijk met de Amerikanen om jihadisten via een luchtbrug uit Syrië te repatriëren en in Parijs op te sluiten. De Belgische regering wil dat niet doen uit angst om de publieke opinie voor het hoofd te stoten. Wacht eens, leden we niet onder dezelfde aanslagen door dezelfde terroristengroepen en moeten we dus niet dezelfde terugkeerders vrezen?

7.

De gele hesjes beginnen de weerbots te voelen. Voor veel Fransen duurt hun protest te lang en wordt de schade te groot. Van de weeromstuit stijgt president Macron in de peilingen.

8.

Een enig kind is zielig, wordt verwend en groeit op tot een egocentrische volwassene. Daarom moet er een broer of zusje komen. Dat wil het vooroordeel. De eerste is de verantwoordelijke, de tweede een rebel. Klopt er iets van?

9.

Nog een factcheck over kinderen: klopt het dat dat tweede kind krijgen het equivalent is van drie trans-Atlantische heen-en-weervluchten per maand, jaar na jaar?

10.

Een van Europa’s meest gedurfde industriële projecten is ten einde. Na twaalf jaar doekt Airbus zijn megavliegtuig op. De A380 zou profiteren van de trend naar minder vluchten waarin meer passagiers zitten tussen grote steden. Maar de markt ging de andere kant op van meer vluchten met kleinere vliegtuigen tussen meer steden.

11.

‘Zo heb ik Willy Willy leren kennen, als een man die kon feesten zonder schuldgevoel. Maar wel met schuldbesef’, schrijft Jo Smeets in een mooi afscheid bij het overlijden van de gitarist van The Scabs.

12.

Wie zich afvraagt hoe plankenkoorts voelt, vindt in deze column van Nele Van den Broeck een aardige beschrijving. ‘Zwarte put vol slangen’ is nog niet eens het meest beangstigende.