Franse ‘boom van het jaar’ staat op Corsica
Foto: AFP

De Fransen hebben deze kurkeik op het eiland Corsica verkozen tot ‘boom van het jaar 2018’. De ongewone vorm van de stam zou een gevolg zijn van een brand. De boom kreeg de bijnaam ‘Arbarucellu’, of ‘vogelboom’.

De boom staat in de gemeente Ghisonaccia in het Franse departement Haute-Corse, en zijn stam stam ziet eruit als een roofvogel die zijn vleugels spreidt. Het hart van de stam ziet er verkalkt uit, maar dankzij de vele beschermers zal de boom nog lang het landschap kunnen versieren. ‘Wanneer je de “vleugels” bereikt, voel je een soort bescherming’, omschrijft Tree of the Year de boom. ‘Heeft deze boom magische krachten?’. 

Franse ‘boom van het jaar’ staat op Corsica
Foto: AFP

In België staat de boom van het jaar 2018 in Lummen. De Onze Lieve Vrouwebeuk werd gekozen omwille van zijn opvallende wortels. De boom is 150 jaar en dus niet bijzonder oud, is 26 meter hoog en heeft een stamomtrek van bijna 4,5 meter.

Andere genomineerden waren de Rode Beuk van Beerse, de Joséphine Eik in Brussel, de plataan van Kwabeek, de Wippelgemse Plataan en de Caesarsboom van Lo-Reninge.

Franse ‘boom van het jaar’ staat op Corsica
Foto: Onze-Lieve-Vrouwebeuk

Europese boom van het jaar

Vanaf februari nemen de verschillende laureaten het tegen elkaar op in de European Tree of the Year-wedstrijd. Stemmen kan van 1 tot 28 februari 2019. Het resultaat zal op 19 maart in Brussel worden bekendgemaakt.