Hoe oud ben je als je een huwelijkscontract sluit? 60 jaar
Nu hebben zij nog geen tijd voor een huwelijkscontract. Maar later allicht wel. Foto: Karen Verhulst

De meeste huwelijkscontracten worden niet gesloten tussen mensen die op trouwen staan. De meeste worden opgesteld voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar.

Het lijkt een paradox. De meeste huwelijkscontracten (61 procent van het totale aantal vorig jaar) worden niet vóór het huwelijk gesloten maar tijdens het huwelijk.

Dat blijkt ook uit de leeftijd van de deelnemers. Van alle contracten die vorig jaar werden gesloten ging het slechts in 7,7 van de gevallen om een contract tussen min 35-jarigen. 51 procent werd opgesteld door en voor zestigplussers.

Een huwelijkscontract lijkt bij een huwelijk te horen, maar dat is dus niet zo. De meeste mensen die trouwen (twee derde van de trouwers vorig jaar) kiezen voor het gewone stelsel van scheiding van goederen.

Waarom kiezen dan toch zo veel mensen om later een huwelijkscontract op te stellen tijdens hun huwelijk? Omdat ze nattigheid voelen?

‘Neen. Maar een huwelijkscontract is een goede manier om de gevolgen bij het overlijden van één van de echtgenoten te regelen’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van de Federatie van het Notariaat.

‘Zestigplussers bereiken de leeftijd waarop ze meer bij een mogelijk overlijden van de partner stilstaan. Ze hebben dan ook een duidelijk beeld van hun familiale situatie, het aantal kinderen enzovoort’, zegt Van Opstal. ‘Daarbij komt dat veel oudere echtparen meer aan hun partner willen nalaten dan wat standaard in de wet is voorzien.’