Werkstraf voor relschopper van oudejaarsnacht in Molenbeek
Bij de rellen in Molenbeek op oudejaarsnacht werden onder meer auto’s in brand gestoken. Foto: Stijn Tshibangu - Ngalula

Een man van 24 jaar die zich in Sint-Jans-Molenbeek met geweld tegen de politie had gekeerd op oudejaarsnacht, is vrijdag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur.

De politie van Brussel-West was in die nacht tussenbeide gekomen aan het metrostation Zwarte Vijvers, omdat jongeren er afval en een wagen in brand hadden gestoken. Ook werd een apotheek geplunderd en werden twee gevels van woningen zwaar beschadigd.

De twintiger die vrijdag veroordeeld werd hoorde aanvankelijk bij de groep die het afval en de wagen in brand staken, maar was enkele uren eerder, rond 22.50 uur, al opgepakt. Hij maakte toen deel uit van een groep van een dertigtal jongeren die de politie in een hinderlaag lokten en hen blokkeerden aan de Leopold II-laan en de Jennartstraat in Molenbeek. Er werden projectielen naar de politiewagens gegooid.

Toen de politie hem wilde oppakken, gedroeg de verdachte zich gewelddadig. De politiemensen moesten hem tegen de grond werken om hem in de boeien te kunnen slaan. In het politiekantoor bedreigde hij bovendien de politieagenten. ‘Heel Molenbeek staat in vuur en vlam als ze horen dat ik ben opgepakt’, had hij gezegd. Hij zou ene ‘Dirk van de PVDA’ opbellen en ‘die zou wapens bezorgen om de flikken te doden.’

Volgens het parket waren die uitspraken bedreigingen, maar dat vond de rechtbank niet bewezen. De rechtbank oordeelde wel dat de man zich schuldig had gemaakt aan smaad en weerspannigheid en legde hem een werkstraf van 80 uur op.