Noorwegen geeft groen licht aan omstreden mijnproject in noordpoolgebied
Foto: REUTERS

De Noorse regering heeft de bouw van een kopermijn in het noorden goedgekeurd ondanks protest.

De klimaatverandering en nieuwe technologieën maken grondstofontginning mogelijk in het noordpoolgebied, maar dat bedreigt ook de traditionele manier van leven in de regio. De Sami, een inheemse bevolkingsgroep, verzetten zich tegen de nieuwe kopermijn die in Kvalsund moet komen.

‘Het mijnproject zal de industriële basis in het noorden versterken’, zegt minister van Industrie Torbjoern Roe Isaksen. ‘Het zal een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap, met nieuwe jobs en de daarbijhorende vaardigheden.’

Het zogenoemde Nussir ASA-project zal de regio inderdaad een economische boost geven, maar kan de graasgebieden van rendieren beschadigen. Bovendien zou het plan om een fjord als stortplaats van mijnafval te gebruiken, dramatisch gevolgen kunnen hebben voor het paaigebied van de kabeljauw.

‘Ik ben geschokt door de beslissing van de regering’, zegt rendierherder Nils Mathis Sara. ‘We zullen de beslissing aanvechten.’

Volgens Nussir beschikt het gebied over 72 miljoen ton kopererts. Het bedrijf wil meer dan 1 miljard Noorse kronen (102 miljoen euro) in het project investeren.

Lokale bevolkingsgroepen in meerdere arctische landen maken zich zorgen over de ontwikkelingen in hun regio’s. Ze voelen zich bedreigd door de mijnbouw, maar ook door de klimaatverandering, de stroperij en het toenemende toerisme.