India beschuldigt Pakistan van bloedige aanslag met minstens veertig doden
Indiase veiligheidstroepen inspecteren de restanten van de bus die het doelwit was van de aanslag. Foto: AFP

India beschuldigt Pakistan van betrokkenheid bij een aanslag op Indiase paramilitairen in Kasjmir. Bij die aanslag kwamen donderdag minstens veertig mensen om het leven.

De aanslag van donderdag, volgens internationale media de dodelijkste op Indiase veiligheidstroepen in dertig jaar, was gericht tegen een konvooi van de Central Reserve Police Force. Ze gebeurde op een snelweg in het district Pulwama, een bolwerk van islamistische militanten. Volgens de politie reed een jongeman met een auto volgeladen met 450 kilogram explosieven tegen een bus uit het konvooi die de militairen naar de stad Srinagar brachten.

Het bloedbad werd inmiddels opgeëist door de uit Pakistan afkomstige islamistische groepering Jaish-e Mohammad.

India beschikt naar eigen zeggen echter over ‘onweerlegbaar bewijs’ dat buurland Pakistan direct betrokken was bij de aanslag, zo zei minister van Financiën Arun Jaitley vrijdag aan de pers.

‘Gepast antwoord’

‘De Indiase veiligheidstroepen zullen de nodige stappen nemen om ervoor te zorgen dat degenen die deze afschuwelijke terreurdaad hebben gepleegd, net als degen die deze daad actief ondersteunden, een hoge prijs betalen’, aldus Jaitley. De Indiase premier Narendra Modi kondigde eveneens aan dat er een gepast antwoord zou volgen.

De Verenigde Staten riepen Pakistan op hun beurt op om geen steun of onderdak te verlenen aan terreurgroeperingen.

Strijd sinds 1947

Islamabad zelf ontkent ten stelligste dat het op welke manier dan ook betrokken was.

India en Pakistan strijden al sinds het begin van hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 om de controle over de Kasjmirvallei, in het westen van de Himalaya. In het Indiase deel van Kasjmir begon midden jaren tachtig een separatistische opstand, waarbij al meer dan 45.000 mensen zijn omgekomen.