Italië legt het bij met Frankrijk: ambassadeur mag terug naar Rome
De Franse en Italiaanse vlaggen worden geprojecteerd op het Campidoglio in Rome in 2016 om de 60ste verjaardag te vieren van het verbond tussen beide landen. Foto: AFP

Christian Masset, de ambassadeur die door Frankrijk werd teruggeroepen uit Italië, mag terugkeren naar Rome. De Franse regering was boos over kritiek vanuit Italiaanse hoek, maar ondertussen zouden de oude vrienden het hebben bijgelegd.

‘De Franse ambassadeur keert vandaag terug naar Rome’, verklaarde minister Nathalie Loiseau vrijdag op RTL. Volgens Loiseau heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella met zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron gebeld ‘en ze bevestigden daarin het belang van de vriendschap en hoe de twee landen elkaar nodig hebben’.

Die vriendschap stond vorige week nochtans onder grote druk. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog riep Frankrijk zijn ambassadeur terug uit Italië. De Franse regering stoorde zich al langer aan de kritiek vanuit de Italiaanse regering over het migratiebeleid, maar het was een pr-stunt van vicepremier Luigi di Maio die de emmer deed overlopen.

Het kopstuk van de populistische Vijfsterrenbeweging trok naar Frankrijk om er vertegenwoordigers van de gele hesjes te ontmoeten, en plaatste daar ook nog eens trots een foto van op Twitter. Di Maio probeerde achteraf nog de gemoederen te bedaren door te opperen dat hij in Frankrijk was in de hoedanigheid van partijvoorzitter en niet als regeringslid, maar toen was het kwaad al geschied.