Erfenissen

Zo groot is een erfenis in uw gemeente

18 februari 2019nta, wle

Bijna 11,5 miljard euro. Zo groot was het belastbare vermogen dat de Vlamingen in 2017 nalieten aan familie, kinderen en andere erfgenamen. Daarvan bestaat ongeveer de helftuit  roerend vermogen zoals aandelen en beleggingen (5,7 miljard) en de helf tuit  vastgoed (onroerend vermogen). Concreet gaat het om overlijdens waarvoor een aangifte werd ingediend of die ambtshalve werden getaxeerd.

De onderlinge verschillen tussen de Vlaamse gemeenten zijn groot. Aan de bovenkant van de tabel springt vooral Sint-Genesius-Rode erbovenuit, waar op 102 erfenissen een gemiddelde nalatenschap van 335.000 euro werd geregistreerd. De cijfers van de overige rijkste Vlaamse gemeenten (Wezenbeek-Oppem, Sint-Martens-Latem, Kraainem, Tervuren en Overijse) liggen een stuk lager, maar zelfs daar laten ze bijna vier keer zoveel vermogen na als die van de armste gemeente: het Limburgse Heers. Daar bedroeg de gemiddelde erfenis in 2017 amper 62.000 euro.

U kan zelf zoeken waar uw gemeente zich op de ranglijst van erfenissen bevindt. Althans voor die gemeenten waarvoor de cijfers over de nalatenschap voldoende betrouwbaar zijn. Gemeenten met minder dan 20 overlijdens per jaar worden door de Vlaamse belastingdienst steevast uit de cijfers gefilterd. Dat verklaart waarom op de kaart bijvoorbeeld geen cijfers te vinden zijn voor Zuienkerke.

Helft Vlaamse erfenissen lager dan 132.000 euro

Vlamingen laten in 2017 meer spaargeld en beleggingen na, maar minder vastgoed, blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse belastingdienst. Lees het volledige artikel >