Ook tweede oud-speurder Bende van Nijvel vrij onder voorwaarden
De Bende van Nijvel sloeg in 1985 onder meer toe in de Delhaize van Aalst Foto: Photo News

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel is ook François A., de laatste van de twee ex-speurders die aangehouden werd op verdenking van manipulatie, door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt zijn advocaat Ruben Bomans.

De voormalige speurder van de Delta-cel Philippe V. (61) werd eind januari als eerste aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A. (70), die deel uitmaakte van de Waalse onderzoekscel, werd daarvoor enkele dagen later aangehouden.

De confrontatie tussen beide ex-speurders maandag leverde geen doorbraak op. Ze blijven bij hun eerdere verklaringen dat er geen informant was die zorgde voor de omstreden vondsten in het kanaal van Ronquières. Donderdag werd Philippe V. al vrijgelaten onder voorwaarden. De twee mannen kregen onder meer de voorwaarden opgelegd dat ze geen contact mogen hebben met andere betrokkenen in het dossier en dat ze niet met de pers mogen praten.

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden.