Spaanse premier Sánchez schrijft vervroegde verkiezingen uit
Pedro Sánchez Foto: REUTERS

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vrijdag bekendgemaakt dat de Spanjaarden op 28 april vervroegd naar de stembus mogen trekken.

Sánchez leed woensdag een onoverkomelijke nederlaag, toen de ontwerpbegroting van zijn socialistische minderheidsregering werd weggestemd door het parlement. 191 van de 350 parlementsleden stemden toen tegen de begroting, tegenover 158 stemmen voor en een onthouding.

'Bij de keuze niks te doen en door te gaan zonder begroting, of de Spanjaarden de kans te geven hun zegje te doen, heb ik gekozen voor dat laatste', zei Sánchez vrijdag tijdens een televisietoespraak die volgde op een ministerraad. 'Spanje heeft er nood aan vooruit te blijven gaan, met aandacht voor het gezond verstand, tolerantie, respect en gematigdheid. Ik heb daarom besloten het parlement te ontbinden en voor 28 april vervroegde verkiezingen uit te schrijven.'

Sánchez werd pas afgelopen juni premier van Spanje, nadat de vorige conservatieve regering van Mariano Rajoy een vertrouwensstemming had verloren. Zijn regering steunt op minder dan een kwart van de zetels in het parlement, en had daardoor de steun nodig van kleinere regionale partijen, waaronder de Catalanen, om het begrotingsvoorstel erdoor te krijgen.

De Catalaanse partijen zijn echter misnoegd over de weigering van de regering om te praten over een onafhankelijkheidsreferendum voor hun regio. Ze stemden daarom, net als de conservatieven, tegen de ontwerpbegroting, wat meteen het einde betekende van de regering-Sánchez.

Slecht moment

Indien de peilingen kloppen, dan kan het moment van de val voor Sánchez niet slechter komen. Volgens een peiling van Celeste-Tel zouden de drie rechtse partijen Partido Popular, Ciudadanos en het extreemrechtse Vox samen 51,2 procent van de kiezers kunnen bekoren. De socialistische partij PSOE van Sánchez en Podemos zouden maar aan 39,5 procent geraken. Vraag is natuurlijk of de Partido Popular en Ciudadanos in zee zouden gaan als ze met drie de meerderheid zouden halen.

In deze woelige tijden is het volstrekt onduidelijk hoe de toekomst van Catalonië eruitziet. Terwijl elders in Madrid uitgerekend in deze dagen enkele belangrijke Catalaanse separatistische leiders terechtstaan en jarenlange gevangenisstraffen riskeren, hebben hun parlementsleden de regering die naar een compromis met hen zocht, op een dood spoor gezet. Het lijkt erop dat de separatisten in Barcelona op ramkoers met Madrid blijven.