Nicaragua laat 1.172 gevangen vrij voor Valentijnsdag, maar Belgische studente krijgt geen gratie
Amaya Coppens werd in september opgepakt. Foto: LA PRENSA/ARCHIVO/Eddy López

Nicaragua heeft donderdag naar aanleiding van Valentijnsdag 1.172 gevangenen vrijgelaten. Dat heeft vicepresident Rosario Murillo, de vrouw van president Daniel Ortega, bekendgemaakt. Geen van de ruim 750 opposanten die vastzitten, onder wie ook de 24-jarige Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, krijgen echter gratie.

‘Om liefde, vriendschap en familie te vieren, zijn vandaag 1.172 broeders en zusters die in de gevangenis zaten, naar huis gekeerd’, zei Murillo. ‘We wensen ze een harmonieus gezinsleven en dat God hen een nieuwe kans op een goed en rechtschapen leven geeft.’ Enkel gedetineerden die een celstraf van 5 jaar of minder uitzitten en goed gedrag vertoonden, kwamen in aanmerking voor vrijlating.

Bij een gelijkaardige gratieverlening tijdens de eindejaarsperiode werden ook al 1.100 gevangenen vrijgelaten. Ook toen vielen vastgehouden opposanten uit de boot.

Belgische al sinds september in cel

In Nicaragua vonden van maart tot oktober 2018 aanhoudende protesten plaats tegen Ortega die hardhandig werden neergeslagen. In totaal vielen volgens mensenrechtenorganisaties minstens 325 doden. Volgens de ngo’s zijn er tot op vandaag arrestaties.

De Belgisch-Nicaraguaanse studente geneeskunde Amaya Coppens (24) zit al sinds september vast. Ze leidde een studentenbeweging die protestacties voerde tegen Ortega en wordt onder meer beschuldigd van ‘binnenlands terrorisme’. Eind februari zou ze berecht worden.