Trump gaat noodtoestand uitroepen om grensmuur te bouwen
Donald Trump. Foto: Photo News

Amerikaans president Donald Trump zal het begrotingsvoorstel van het Congres goedkeuren dat een nieuwe sluiting van de overheidsinstellingen vermijdt. Dat heeft het Witte Huis bevestigd. Tegelijk zal Trump de noodtoestand uitroepen om geld te krijgen voor de muur aan de grens met Mexico.

‘President Trump zal de wet voor de overheidsfinanciering tekenen, en zoals hij eerder al aankondigde, zal hij ook verdere actie ondernemen - waaronder het uitroepen van de noodtoestand - om ervoor te zorgen dat we de nationale veiligheids- en humanitaire crisis aan de grens kunnen stoppen’, verklaarde Sarah Huckabee Sanders, woordvoerster van het Witte Huis. 'De president komt nog maar eens zijn belofte na om de muur te bouwen, de grens te bewaken en ons prachtig land te beschermen.'

Eind januari ging president Trump akkoord met een voorstel van de leiders van het Congres om de openbare diensten voor drie weken opnieuw te openen. Er moest dan wel binnen drie weken een akkoord komen over de beveiliging van de grens met Mexico, lees: geld voor een muur. Die deadline verloopt vrijdag.

Republikeinen en Democraten in het Congres vonden een akkoord over de begroting, maar daar zit geen geld in voor de muur. Daarom roept de president nu de noodtoestand uit aan de grens met Mexico. Dat zou Trump in staat moeten stellen om fondsen die door het Congres al werden goedgekeurd voor andere doeleinden, vrij te maken voor de grensmuur. De president heeft daarvoor 5,7 miljard dollar nodig.

De Senaat en het Huis van Afgevaardigden keurden het begrotingsvoorstel donderdag goed met een ruime meerderheid van respectievelijk 83 tegen 16 en 300 tegen 128.

'Grof misbruik van macht'

De Democraten overwegen gerechtelijke stappen tegen Trumps actie. 'De noodtoestand uitroepen zou een een wetteloze daad zijn, een grof misbruik van de macht van het presidentschap', aldus meerderheidsleidster in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi en minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer. 

'Het is het zoveelste vertoon van president Trumps onbedekte minachting voor de rechtsstaat. Dit is geen noodsituatie en de paniekzaaierij van de president brengt daar geen verandering in', klinkt het.