Valentina móét duur medicijn voorlopig gratis krijgen
Valentina Grimaldi en haar gezin. Foto: Guy Puttemans

Een Brusselse rechter heeft beslist dat het Amerikaanse farmabedrijf BioMarin het geneesmiddel Vimizim voorlopig gratis moet blijven leveren aan Valentina.

De vijfjarige Valentina Grimaldi uit Leefdaal lijdt aan het syndroom van Morquio, een zeldzame ziekte. Patiënten waar de ziekte zich vroeg manifesteert, worden door vergroeiing aan het skelet doorgaans niet ouder dan 25 jaar.

Het Amerikaanse farmabedrijf BioMarin produceert het geneesmiddel Vimizim, dat de symptomen van de ziekte afremt. Sinds maart vorig jaar leverde het bedrijf Vimizim gratis aan Valentina, terwijl het ondertussen onderhandelde met de overheid over een terugbetaling. Die vindt de vraagprijs – 400.000 euro per patiënt op jaarbasis volgens het Riziv – onaanvaardbaar hoog.

De onderhandelingen sprongen af en BioMarin besliste eenzijdig om Vimizim niet langer te leveren. De advocaat van de familie Grimaldi, Catherine Longeval, legde een eenzijdig verzoekschrift neer bij de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die besliste dat BioMarin Vimizim gratis moet blijven leveren aan Valentina tot er een uitspraak is in kort geding.

Als BioMarin op die eis ingaat, krijgt Valentina vandaag opnieuw een infuus toegediend, zoals dat eerder elke vrijdag het geval was.

Medisch noodprogramma

De hamvraag blijft of BioMarin het voorbije jaar wel op een legale manier het medicijn gratis aan Valentina heeft bezorgd. Een producent kan een medicijn leveren in het kader van een ‘medisch noodprogramma’, dan moet hij dat geneesmiddel gratis blijven leveren tot er een alternatief op de markt is.

Maar het geneesmiddelenagentschap zegt dat BioMarin geen medisch noodprogramma heeft opgezet. Door te kiezen voor een gratis levering via de huisarts en de ziekenhuisapotheek kon het bedrijf de gratis behandeling stopzetten wanneer het wilde. De rechter moet zich nu buigen over de vraag of dat wel kon.

Debbie Tegenbos, de moeder van Valentina, regeert opgelucht maar neemt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) kwalijk dat het kabinet, ondanks een eerdere belofte, geen juridische stappen heeft gezet. ‘Zonder een advocaat die bereid was deze zaak kosteloos op zich te nemen, hadden wij hier nooit gestaan.’

De Block laat weten bezig te zijn met het dossier. BioMarin zegt wettig te handelen en beraadt zich over de beschikking van de rechter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig