Deschacht gokte wél op eigen wedstrijden
Foto: belga

Olivier Deschacht (Lokeren) is veroordeeld tot een boete van 24.000 euro voor illegaal gokken. Het gerecht acht het bewezen dat hij – en niet zijn broer Xavier – met zijn account op wedstrijden gokte.

Olivier Deschacht, verdediger van Sporting Lokeren, had in juni 2017 van de Kansspelcommissie een ­administratieve sanctie van 24.000 euro gekregen. Met zijn Unibet-account zou hij online weddenschappen hebben geplaatst op wedstrijden van zijn (toenmalige) ploeg Anderlecht. Het ging onder meer om een wedstrijd ­tegen Benfica waarin hij zelf op de grasmat stond.

Maar Deschacht tekende beroep aan en voerde aan dat niet hij, maar zijn broer ­Xavier de weddenschappen had geplaatst. Hij zou na 2009 ook nooit meer zelf zijn account hebben gebruikt. Bovendien vond hij de boete veel te hoog voor een wedstrijd waarop niet meer dan 600 euro was ingezet.

Voorbeeldfunctie

Door dat beroep belandde de zaak bij de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen. Die ging echter niet in op Deschachts argumenten, integendeel. In het vonnis, dat dateert van 4 februari maar nu pas bekendraakte, schrijft de rechtbank letterlijk dat ‘via de Unibet-account op naam van Olivier Deschacht weddenschappen werden geplaatst op een ogenblik dat Xavier Deschacht zélf aan het voetballen was met zijn ploeg Sint-Niklaas’. De rechtbank acht ‘de volgehouden ontkenning door Olivier Deschacht en de verschuiving van de schuld naar zijn broer niet gepast’.

De rechtbank wees hem ook op zijn voorbeeldfunctie. ‘Het kan niet aanvaard worden dat een bekende professionele voetballer met een bloeiende carrière zich niet houdt aan dit eenvoudig na te leven verbod. Weddenschappen afsluiten op de wedstrijden van een eigen team kan niet.’

Ook het argument dat het proces al in de media werd gevoerd, veegde de rechtbank van tafel.

Bij de Kansspelcommissie wordt tevreden gereageerd. ‘Dit betekent dat de inhoudelijke beslissing en de beoordeling door de Kansspelcommissie op correcte wijze zijn verlopen’, zegt woordvoerster Marjolein De Paepe.

Deschacht zelf wenste gisteren niet te reageren, maar volgens zijn advocaat Luc Deleu blijft de voetballer ­erbij dat hij nooit zelf heeft gegokt. ‘Dit is niet prettig om te horen, maar deze zaak ligt nog niet definitief vast. Er is nog een optie om in cassatieberoep te gaan, en wij ­onderzoeken dat op dit ­moment.’