Peeters bevriest sociale tarieven gas en elektriciteit
Foto: belga

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) heeft een ministerieel besluit klaar om het sociaal tarief voor gas en elektriciteit te bevriezen. Dat moet voorkomen dat het sociaal tarief deze maand met 22 procent omhoog gaat.

Het is enkel nog wachten op een advies van de federale regulator Creg en groen licht van de minister van Begroting, verklaarde minister Peeters donderdag in de Kamer.

Afgelopen weekend raakte bekend dat het sociaal tarief voor energie deze maand fors stijgt: met 22 tot 28 procent. Het sociaal tarief is een gunsttarief voor mensen met een leefloon, een invaliditeitsuitkering of een inkomensgarantie voor ouderen. Het tarief hangt vast aan de algemene prijzen. Gaan de marktprijzen omhoog, dan volgt het sociaal tarief.

Peeters wil het punt zo snel mogelijk naar de ministerraad brengen. ‘Ik zal er alles aan doen om op die te hoge stijging een antwoord te bieden’, beloofde de CD&V’er.

Om te voorkomen dat zo’n toename in de toekomst nog eens voorkomt, heeft de minister de Creg gevraagd zich te buigen over de berekeningswijze van het sociaal tarief.