Ex-vicepresident Catalonië: 'Als ik te gepassioneerd antwoord, is dat omdat ik 1,5 jaar niet kon spreken'
Oriol Junqueras sprak donderdag de rechtbank toe. Foto: EPA-EFE

De voormalige vicepresident van Catalonië, Oriol Junqueras, ziet zichzelf als een politiek gevangene. Dat zei hij voor het Spaanse Hooggerechtshof, waar hij samen met elf andere politici terechtstaat. ‘Ik word vervolgd voor mijn ideeën, niet voor mijn daden.’

Met Oriol Junqueras kwam donderdag de hoogst geplaatste van de twaalf beschuldigde politici aan het woord in Madrid. Net als acht van zijn medebeklaagden wordt de voormalige Catalaanse vicepresident na het illegale onafhankelijkheidsreferendum in 2017 beschuldigd van rebellie, waarvoor hem een gevangenisstraf van 16 tot 25 jaar boven het hoofd hangt.

‘Ik ben ervan overtuigd dat ik word vervolgd voor mijn ideeën, niet voor mijn daden’, verklaarde Junqueras tegenover het Hooggerechtshof. ‘Ik werd afgezet als vicepresident na het referendum; daarom geloof ik dat ik een politiek gevangene ben.’

De Spaanse regering zette het regionale parlement buitenspel nadat Catalonië na het referendum de onafhankelijkheid had uitgeroepen, en nam de macht van de Catalaanse regering over. Dat referendum was volgens Madrid onwettig en de oproerpolitie die naar Barcelona werd gestuurd, greep hardhandig in om mensen het stemmen te beletten.

‘Stemmen is geen misdaad, maar het is een misdaad om mensen met geweld het stemmen te beletten’, zei Junqueras daarover. De voormalige vicepresident zit sinds november 2017 in de gevangenis, maar is nog steeds voorzitter van de linkse separatistische ERC, die samen met het conservatieve PDeCAT Catalonië bestuurt. ‘Als ik soms wat te gepassioneerd ben in mijn antwoorden, is dat omdat ik al een jaar en een half niet heb kunnen spreken’, verontschuldigde hij zich.