Topstuk van tentoonstelling blijkt waardeloos prul ‘met laagje goudverf uit hobbywinkel’

Een gouden juweel uit 1559 dat sinds vijf jaar in een Nederlands museum hangt, is vals.

Een topstuk uit de collectie van het Flipje en Streekmuseum in Tiel (Gelderland) is verwijderd. Op de website van het museum staat dat ze ontdekt hebben dat het om een replica gaat.

De gouden hanger in de vorm van een ram stamt niet uit 1559, zoals altijd werd aangenomen. En het juweel behoorde ook niet toe aan de Tielenaar Claes Vijgh, ooit een van de machtigste mannen van de regio.

De ridderorde van het Gulden Vlies, zoals het kunstwerk beschreven wordt in de catalogus van het museum, is in werkelijkheid een toneelattribuut uit de jaren 50. Bijouterie du Spectacle in Parijs maakte het.

‘Niet van puur goud, zoals altijd is gedacht, maar van messing. Dat is een legering van koper. Later is daar een laagje goudverf uit de hobbywinkel over gespoten’, zegt directeur Alexandra van Steen.

Sinds maart 2014 hangt de hanger zwaar beveiligd in het museum. Het stuk is voor 100.000 euro verzekerd. Het museum heeft de (nep)hanger ook geregeld aan andere musea uitgeleend voor tentoonstellingen.

 

 

Maar toen het kunstwerk in de loop der jaren aanslag begon te vertonen, rook kunstkenner Alexandra van Steen onraad. Ze liet het werk onderzoeken.

Restauratieatelier ArcheoCare vond dat het gewicht van de hanger te laag was om echt goud te zijn. Experts van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed brachten uiteindelijk de waarheid aan het licht.

Het museumstuk waar duizenden bezoekers zich aan vergaapt hebben, blijkt een waardeloos stuk metaal. Intussen is in Frankrijk zelfs al een tweede identiek exemplaar opgedoken.