'Verbied de verkoop van sigaretten aan mensen jonger dan 100'
Foto: imageglobe
Neen, een rookverbod komt er niet meteen in Hawaï. Maar als het van volksvertegenwoordiger Richard Creagan afhangt, mag niemand er sigaretten kopen onder de leeftijdsgrens van 100 jaar.

De Democraat Richard Creagan diende een wetsvoorstel in dat tegen 2024 enkel nog honderdjarigen toelaat een pakje sigaretten te kopen. Als de wet er komt, is Hawaï de eerste Amerikaanse staat waar een de facto verkoopverbod zou gelden.

Creagan, spoedarts van beroep, vindt dat accijnzen en gezondheidswaarschuwingen niet volstaan voor een behoorlijk anti-rookbeleid. 'In essentie zitten we met een groep van zware verslaafden, die bewust verslaafd worden gehouden in de wetenschap dat sigaretten dodelijk zijn', laat hij aan de Hawaii Tribune-Herald weten. 'De staat heeft de verplichting de volksgezondheid te beschermen.'

De politicus vindt dat de overheid evenzeer verslingerd is aan tabak. Hawaï verdient namelijk jaarlijks tot 100 miljoen aan de belastingen op rookwaren.

Om de staat voldoende tijd te geven om een nieuwe inkomstenbron te vinden, treedt het verbod geleidelijk aan in werking. Zo wordt in het voorstel van Creagan de huidige leeftijdsgrens van 21 jaar in 2020 opgetrokken tot 30 jaar. Vervolgens stijgt ze elk jaar met een decennium om dan in 2024 een sprong te maken van 60 naar 100 jaar. Elektronische sigaretten, kauwtabak en sigaren zouden niet onder de regeling vallen.

Opmerkelijk: Creagan steunt wel de legalisering van marihuana. Het roken ervan brengt volgens hem een minder groot gezondheidsrisico met zich mee.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig