Willy Willy, de gitarist van onder meer The Scabs, is overleden. Een week geleden kreeg hij nog samen met The Scabs een Lifetime Achievement Award op de MIA's. Hij vocht al geruime tijd tegen kanker.

Willy Willy (59) was misschien niet de grootste rockgitarist van ons land maar wel een van de bekendste. De Belgische Keith Richards was een van zijn bijnamen, omdat zijn gezicht al even doorgroefd en cool was als dat van de gitarist van The Rolling Stones.

De Oostendenaar ging maar naar school tot zijn zestiende, omdat hij toen al wist wat hij echt wou: gitaar spelen. Punk was toen zijn ding en hij ontmoette in Oostende Arno Hintjens (van TC Matic) die over hem het nummer Willie Willie zong (al zegt Arno nu en dan dat het nummer over een lichaamsdeel gaat).

Begin jaren tachtig speelde Willy Willy met Marcel Vanthilt bij Arbeid Adelt!, waar hij backingvocaliste Dani Klein leerde kennen. Samen met haar maakte hij deel uit van de bekende band Vaya Con Dios, die meerdere hits had en ook internationaal veel betekende.

Maar intussen was hij ook lid van The Scabs geworden en vooral als gitarist van die band uit Diest staat hij nu nog bekend. Hij speelt de gitaar op hits als 'Crystal Eyes', 'Hard Times', 'Don't you know', 'Robbin' the liquor store' en 'Nothing on my radio'.

Na The Scabs had hij nog twee groepen: The Voodoo Band en Willy@LaFayette. In 2018 nam hij een laatste doorvoelde cd op: 'Vampire with a tan.' 

Midden jaren negentig werd hij bij The Scabs vervangen door Tjenne Berghmans, maar op de recentste reünieconcerten speelde Willy Willy (echte naam Willy Lambregt) weer als vanouds naast leadzanger Guy Swinnen. Weliswaar niet het hele concert, dat kon  niet meer wegens zijn gezondheidsproblemen, en gezeten op een stoel.

Op Radio 1 vertelde Guy Swinnen vanmiddag dat Willy Willy woensdagavond overleden is met zijn echtgenote en zijn goede vrienden aan zijn zijde. Ook Guy Swinnen zelf kon gisteren afscheid nemen van zijn vriend. Swinnen vertelde ook op de radio dat Willy Willy op het einde van zijn dagen niet meer aan een nieuwe chemokuur wou beginnen. Liever gaf hij nog een paar afscheidsoptredens.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig