School voorlopig beschermd als monument wegens ‘grote architecturale waarde’
Foto: agentschap onroerend erfgoed
De gemeenteschool en het badhuis in Vilvoorde, die dateren van 1923-1924, worden voorlopig beschermd als monument. ‘Vanwege de uitzonderlijke architecturale en historische waarde’, klinkt het bij Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

De school werd ontworpen voor de Brusselse architect Daniel Francken, en valt nog steeds op door de gevelarchitectuur. Vandaag huist de stedelijke school voor aangepast beroepsonderwijs De Vest in de gebouwen. Veel van de  oorspronkelijke functies, zoals de turnzaal, het badhuis, de overdekte speelplaats en de portierswoning zijn al die tijd bewaard gebleven.

In het pand zijn de oorspronkelijke bouwmaterialen, zoals de natuursteen uit de Condroz, nog altijd aanwezig. ‘Het gebouw is een typisch ontwerp dat aansluit bij de toenemende aandacht voor hygiëne sinds de negentiende eeuw’, luidt het.

Turnzaal zoals Horta
De turnzaal werd gebouwd naar het voorbeeld van een ontwerp van Victor Horta in 1904-1905. Er was veel aandacht voor goede verlichting en verluchting, een voorbeeld van de verhoogde aandacht voor hygiëne in die tijd.

Het gebouw wordt voorlopig beschermd. De definitieve beslissing valt pas over negen maanden. Eerst organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek, waardoor iedereen de kans krijgt om bezwaar aan te tekenen.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig