Ook Hema bindt strijd tegen wegwerpplastic aan
Foto: EPA

De Nederlandse winkelketen Hema gaat zijn plastic wegwerpproducten voor eenmalig gebruik, waar een duurzamer alternatief voor is, vervangen.

Vanaf dit najaar verkoopt de winkelketen, die ook in België actief is, alleen nog papieren en metalen rietjes. De kartonnen wattenstaafjes zijn nu al beschikbaar in bepaalde winkels en dat zal worden uitgebreid naar alle winkels. Hema handelt na een beslissing van de Europese Unie, die een aantal plastic wegwerpproducten volledig verbiedt. Vanaf 2021 worden rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, bestek, borden verboden. Ook drank- en voedselverpakkingen van piepschuim worden verbannen uit de EU.

‘Onze verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen de plastic wegwerpproducten. We pakken het thema plastic in z’n totaal op; in wegwerpproducten, verpakkingen en de producten die we verkopen. Dat betekent dat we het onnodig gebruik van plastic uitfaseren, waar mogelijk gerecycled plastic gebruiken en de consument stimuleren tot hergebruik’, aldus Eva Ronhaar van Hema.

De winkelketen stimuleert klanten om een eigen beker mee te nemen bij de aanschaf van een warme drank in de take away’s. Wie aan die oproep gehoor geeft, krijgt 25 cent korting.

Niet alleen

Hema is niet de eerste winkelketen die aanzet tot minder gebruik van plastic verpakkingen. Ikea wil tegen 2030 enkel nog hernieuwbare en recycleerbare materialen gebruiken. Plastic voor eenmalig gebruik zou tegen half 2020 al niet meer te vinden mogen zijn in de winkels en restaurants. Plastic rietjes, bekers, diepvrieszakjes enzovoort zullen uit het aanbod verdwijnen en waar mogelijk vervangen door een duurzaam alternatief, klinkt het. Ze zullen ook producten van gerecycleerd ‘zwerfplastic’, plastic dat een grote kans heeft om in de oceanen te belanden, vervaardigen.

Ook Lidl België liet weten dat ze eind 2019 stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen. De winkel is van plan de hoeveelheden die al ingekocht werden nog te verkopen en daarna over te schakelen op alternatieve materialen. Carrefour stopt de verkoop van plastic wegwerpartikelen al vanaf het eerste kwartaal van 2019. Delhaize verving in september 2018 de plastic zakjes in de afdeling groenten en fruit door katoenen of papieren exemplaren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig