Rutten verdedigt keuze voor Christian Leysen (64) als lijsttrekker
Foto: WDK

De zoektocht van Open VLD naar een wit konijn leverde een oudgediende op: ondernemer Christian Leysen (64) neemt de plaats in van Philippe De Backer als Antwerps lijsttrekker voor de Kamer.

Christian Leysen trekt bij de komende verkiezingen de federale lijst voor Open VLD in de provincie Antwerpen.

Voorzitter Gwendolyn Rutten was lange tijd op zoek naar een wit konijn voor die plek, bij voorkeur een vrouw. Open VLD wilde immers evenveel mannelijke als vrouwelijke lijsttrekkers. Maar nadat die niet gevonden werd, haakte ook huidig federaal minister Philippe De Backer af.

Van alle lijsttrekkers bij de grote partijen bleef zo alleen de naam van de Antwerpse liberale lijsttrekker voor de Kamer oningevuld. Na drie weken wikken en wegen kwam uiteindelijk Christian Leysen uit de bus.

Daarmee trekt Open VLD met een oudgediende ten strijde. De 64-jarige Leysen was zijn hele leven ondernemer en zat tussen 2000 en 2003 in de Antwerpse gemeenteraad voor de liberalen. Momenteel is hij voor de partij lid van de raad van bestuur van de VRT.

'Ik kom op tegen niemand. Ik ga voor een project, voor een visie. Wat opgebouwd is, moet verdergezet worden'. Met die woorden motiveerde de 64-jarige Christian Leysen zijn beslissing.

Om de welvaart in ons land veilig te stellen, moet de volgende bewindsploeg op de ingeslagen weg voortgaan, aldus Leysen. 'Het is een belangrijk moment voor de verdere ontwikkeling van ons land. We staan voor een kantelmoment. Ofwel zetten we het beleid voort dat heeft gezorgd voor meer welvaart, jobs en koopkracht, ofwel wordt op de rem gestaan of stokken in de wielen gestoken.'

Rutten blijft erbij: we hebben een genderstatement gemaakt

Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten zelf had enkele maanden geleden de ambitie uitgesproken om evenveel vrouwelijke als mannelijke lijsttrekkers naar voren te schuiven. Dat streefcijfer wordt nu niet gehaald. 'We wilden een genderstatement maken en dat hebben we ook gemaakt. We hebben een enorme stap vooruit gezet', reageert ze.

Maar vooral prijst Rutten de nieuwe Antwerpse kopman als 'de juiste man op de juiste plaats'.

Exit Marnic De Meulemeester

Bij de voorstelling van de liberale lijsten in Antwerpen, werd ook bekend dat de Oost-Vlaming Marnic De Meulemeester (62) bij de Vlaamse verkiezingen geen kandidaat meer is. Hij zet daarmee na 15 jaar een punt achter zijn politieke carrière op Vlaams niveau. De Meulemeester gaat zich helemaal toeleggen op het burgemeesterschap van Oudenaarde.