Europees Hof: ‘Belgisch gunstregime voor multinationals niet illegaal’
Commissaris Margrethe Vestager krijgt ongelijk. Foto: reuters

Meer dan tien jaar lokten verschillende regeringen multinationals naar België met het systeem van de ‘excess profit rulings’, tot de Commissie het fiscale gunstregime bestempelde als ‘illegale staatssteun‘. Maar nu fluit het Europese Hof van Justitie de Commissie terug en krijgt ons land gelijk.

Zesendertig grote bedrijven, waaronder AB InBev, BASF, Atlas Copco en Kinepolis, maakten jarenlang gebruik van het systeem van de ‘excess profit ruling’. Dat fiscale gunstregime werd in 2004 ingevoerd door de paarse regering van Guy Verhofstadt (Open VLD) om internationale bedrijven te overtuigen een filiaal in ons land te openen.

Door die (wettelijke) belastingafspraak moesten ze hier geen belasting betalen op het internationale deel van hun winst. Daardoor bleef in totaal 2,068 miljard euro winst onbelast – waardoor de schatkist in principe 700 miljoen euro aan belastingen misliep.

Staatsteun

Maar in 2016 oordeelde de Europese Commissie dat de rulings verboden staatssteun zijn. Daardoor moest België die 700 miljoen euro terugvorderen van de bedrijven. Die voelden zich bedrogen, omdat ze wettelijk hadden gehandeld. Ronnie Leten, toenmalig topman van Atlas Copco, zei zelfs dat zijn bedrijf nooit naar België zou zijn gekomen, mocht het systeem er niet geweest zijn.

Het geld is ondertussen massaal teruggevorderd, maar de Belgische Staat trok naar het Europese Hof van Justitie om de beslissing aan te vechten. Vandaag krijgt ons land gelijk van de rechter, die oordeelt dat het systeem van excess profit ruling geen verboden staatssteun is. Voor de bevoegde commissaris Margrethe Vestager is dit een belangrijke uitspraak in haar strijd tegen belastingontduiking. Ze wordt voor het eerst in ongelijk gesteld. De Commissie kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak.