Ombudsman heeft kritiek op ‘terugkommoment’ voor jonge chauffeurs
Foto: IMAGEGLOBE

De Vlaamse ombudsman vraagt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om jonge chauffeurs meer tijd te geven om een ‘terugkommoment’ bij te wonen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Wie zijn theoretisch rij-examen heeft afgelegd na 1 oktober 2017 wordt zes à negen maanden na het behalen van zijn definitief rijbewijs nog eens uitgenodigd voor een extra cursus van vier uur. Die moet beginnende chauffeurs bewuster maken van bepaalde risico’s in het verkeer.

Alleen zijn er in heel Vlaanderen vandaag nog maar zes locaties waar de cursus wordt aangeboden: twee in West-Vlaanderen, twee in Antwerpen, een in Vlaams-Brabant en een in Limburg. En geen enkele in Oost-Vlaanderen.

Veel jonge chauffeurs zullen dus meer dan 50 kilometer ver moeten rijden om de cursus te volgen. Wie te lang wacht, riskeert een boete tot 4.000 euro.

Weyts komt nu al deels tegemoet aan de klachten. Zo zullen de komende weken extra centra erkend worden in Antwerpen, Pelt, Genk, Brugge en Gullegem, maar nog steeds geen enkele in Oost-Vlaanderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig